Annons

Skövdes get-simulator gjorde global succé – nu säljs bolaget för 317 miljoner

Anton Westbergh, medgrundare och vd på Coffee Stain Studios.
Anton Westbergh, medgrundare och vd på Coffee Stain Studios. Foto: Nicke Johansson.
Coffee Stain Studios är mest kända för sin knasiga spelsuccé Goat Simulator – som dragit in över 400 miljoner kronor i intäkter. Nu köps startupen upp av spelmagnaten Lars Wingefors börsjätte THQ Nordic. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spelutvecklaren Coffee Stain Studios grundades 2010 i Skövde. Titeln Goat Simulator blev en stor global succé vid lanseringen fyra år senare och spelet har dragit in mer än 400 miljoner kronor i försäljningsintäkter. 

Det finns en tydlig humoristisk avsikt med spelet, som bland annat fick draghjälp av Felix "Pewdiepie" Kjellberg när han visade upp det för sina prenumeranter på Youtube. Goat Simulator ger spelaren fria tyglar att ränna runt som en get i ett bostadsområde och ställa till med otyg. Än i dag har spelet 87 procent i betyg på den globala plattformen Steam. 

Vi trodde aldrig att det skulle bli en så långlivad grej.

Nu köps Coffee Stain upp av Lars Wingefors börsnoterade spelkoncern THQ Nordic. Köpesumman uppgår inledningsvis till 317 miljoner kronor.

”Coffee Stain kommer att bli ett tredje ben på THQ eftersom de har en annan profil. De är lite yngre, mer digitala, skapar nya varumärken och har varit väldigt lönsamma. Vi ser en kraftig tillväxt i deras affär kommande år”, säger Lars Wingefors till Di.

Prislappen kan dock stiga kraftigt om bolagets framtida titlar presterar tillräckligt bra på marknaden. Om vissa projekt genomförs inom 36 månader kan THQ-aktier värda uppemot 405 Mkr delas ut till Coffee Stains ägare. Det är dock oklart vilka milstolpar som behöver uppfyllas.

I det fall Coffee Stain når ett rörelseresultat på en halv miljard, nära tio gånger mer än nuvarande nivåer, före slutet på 2023 tillkommer en aktiebonus på ytterligare 130 Mkr.

Läs mer: Succéutvecklaren Coffee Stain kopplar greppet om spelkollegan Lavapotion 

Di Digital har förgäves sökt Coffee Stains medgrundare och vd Anton Westbergh för en intervju efter uppköpet.

Goat Simulator har varit en seglivad kassako – eller kassaget – för bolaget. Under de första nio månaderna i år omsatte Coffee Stain 86 Mkr. Med en mycket stark vinstmarginal i ryggen landade det justerade resultatet före skatt på 53 Mkr.

”Vi trodde aldrig att det skulle bli en så långlivad grej”, har Anton Westbergh tidigare sagt till Di Digital.

Under 2019 planerar Coffee Stain att släppa sin nya titel Satisfactory. Enligt Anton Westbergh har bolaget jobbat med spelet i två år och det är studions största projekt någonsin. Bedömningen är att Coffee Stain kommer att nå en omsättning på 200 till 250 Mkr nästa år, enligt THQ, med en prognostiserad vinst före skatt på 100 till 150 Mkr.

Majoriteten av grundarna till bolaget, som var nio studenter från spelutvecklingslinjen vid högskolan i Skövde, kommer att jobba kvar efter uppköpet. Coffee Stain har såvitt Di Digital förstår inte tagit in några större externa ägare under resans gång. Men redan före mångmiljonförsäljningen till THQ har upphovsmännen kunnat plocka ut stora utdelningar från Coffee Stain för att börja investera i andra bolag i spelsektorn.

Läs mer: Succéstudions grundare plockar ut 125 miljoner – ska investera i nya spelbolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer