Annons

Skräp-appen Tiptapp stramas åt i Stockholm

Nu får stockholmarna vända sig till kommunen när skräpet ska bort. Möjligheten att använda Tiptapps apptjänst försvinner.
Nu får stockholmarna vända sig till kommunen när skräpet ska bort. Möjligheten att använda Tiptapps apptjänst försvinner. Foto: TT
Den populära återvinningsappen Tiptapp stoppas på sin viktigaste marknad. Anledningen är att tjänsten strider mot lagstiftningen i miljöbalken, enligt Stockholm stad. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stockholm stad förbjuder startupbolaget Tiptapps återvinningstjänst, rapporterar Dagens Nyheter. Anledningen är lagstiftningen kräver att hushållsavfall lämnas direkt till kommunen – utan mellanhänder. 

Till DN säger Camilla Husebye Becker, handläggare på miljöförvaltningen, att avfallslagstiftningen inte har tagit höjd för nya tjänster som Tiptapp. 

I Tiptapps app lägger användarna upp gratisannonser på skräp de vill återvinna och ger ett prisförslag för att köra det till återvinningen. En populär tjänst – inte minst bland Stockholmare som saknar egen bil. 

Nu stoppas alltså återvinningsverksamheten i Stockholm eftersom det enligt lagen bara är kommunen som får hantera avfall från hushållen. Däremot går det fortfarande bra att skänka bort saker i appen, eftersom det man vill bli av med då inte klassas som avfall. 

Den som behöver transport till återvinningsstationen får hädanefter kontakta Stockholm Vatten och avfall som har hämtningstjänster av grovsopor som vissa upphandlade företag tar hand om. 

Enligt Dagens Nyheter krävde Stockholm stad redan i fjol att Tiptapp skulle anmäla sin avfallsmäklarverksamhet till länsstyrelsen. Tiptapp överklagade beslutet som fortfarande inte är avgjort.

I ett mejl till tidningen skriver David Höök, en av de fyra grundarna, att "en utdaterad lagstiftning behöver anpassas till den verklighet som råder i dag och ta höjd för delningsekonomiska tjänster som Tiptapp."

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer