Hoppa till innehållet

Skräp-appen Tiptapp stramas åt i Stockholm

Den populära återvinningsappen Tiptapp stoppas på sin viktigaste marknad. Anledningen är att tjänsten strider mot lagstiftningen i miljöbalken, enligt Stockholm stad. 

Nu får stockholmarna vända sig till kommunen när skräpet ska bort. Möjligheten att använda Tiptapps apptjänst försvinner.
Nu får stockholmarna vända sig till kommunen när skräpet ska bort. Möjligheten att använda Tiptapps apptjänst försvinner.Foto: TT

Stockholm stad förbjuder startupbolaget Tiptapps återvinningstjänst, rapporterar Dagens Nyheter. Anledningen är lagstiftningen kräver att hushållsavfall lämnas direkt till kommunen – utan mellanhänder. 

Till DN säger Camilla Husebye Becker, handläggare på miljöförvaltningen, att avfallslagstiftningen inte har tagit höjd för nya tjänster som Tiptapp. 

I Tiptapps app lägger användarna upp gratisannonser på skräp de vill återvinna och ger ett prisförslag för att köra det till återvinningen. En populär tjänst – inte minst bland Stockholmare som saknar egen bil. 

Nu stoppas alltså återvinningsverksamheten i Stockholm eftersom det enligt lagen bara är kommunen som får hantera avfall från hushållen. Däremot går det fortfarande bra att skänka bort saker i appen, eftersom det man vill bli av med då inte klassas som avfall. 

Den som behöver transport till återvinningsstationen får hädanefter kontakta Stockholm Vatten och avfall som har hämtningstjänster av grovsopor som vissa upphandlade företag tar hand om. 

Enligt Dagens Nyheter krävde Stockholm stad redan i fjol att Tiptapp skulle anmäla sin avfallsmäklarverksamhet till länsstyrelsen. Tiptapp överklagade beslutet som fortfarande inte är avgjort.

I ett mejl till tidningen skriver David Höök, en av de fyra grundarna, att "en utdaterad lagstiftning behöver anpassas till den verklighet som råder i dag och ta höjd för delningsekonomiska tjänster som Tiptapp."

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera