Hoppa till innehållet

Skräp-appen Tiptapp fyller på kassan och testar i London

Återvinnings-appen Tiptapp tar in nya miljoner när GP Bullhound ansluter sig till den redan namnstarka ägarlistan. Nu står en internationell expansion inför dörren, med tester i London.

Tim Bjelkstam, David Höök och Fredric Rylander, medgrundare av Tiptapp.
Tim Bjelkstam, David Höök och Fredric Rylander, medgrundare av Tiptapp.Foto: Pressbild

Tjänsten Tiptapp är ett slags Uber för bortforsling av skräp. I deras app kan användare lägga ut till exempel bråte, återvinningssopor och svårsålda prylar för upphämtning. Användaren bestämmer själv vad denne vill betala för servicen och på andra sidan finns upphämtare, andra privatpersoner, som kan nappa på de olika uppdragen.

Sedan tidigare har bolaget i två såddrundor plockat in runt 30 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Nu adderas ännu en namnstark aktör i form av riskkapitalbolaget GP Bullhound som investerar 10 Mkr i Tiptapp. Man köper både redan existerande och nyemitterade aktier i boalget.

”Vi har följt bolaget under några års tid. Det är en unik tjänst som rider på vågen av delningsekonomin. Det är ett format för framtiden. I takt med att fler får kännedom om Tiptapp är vi övertygade om att deras marknadsplats och försäljningsvolym kommer att öka i omfattning”, säger Robert Ahldin, partner på GP Bullhound, till Di Digital.

Tiptapp grundades under senhösten 2015 av it-entreprenörerna Anders Lövbrand, Tim Bjelkstam, David Höök och Fredric Rylander. 

Alltsedan dess har bolaget lagt mycket kraft vid att etablera tjänsten på allvar i Stockholmsområdet, även om den också går att använda i andra svenska städer.

”Tjänsten bygger ju på att få ett momentum och matcha utbudet med efterfrågan. Därför har vi lagt hela vår marknadsföringsbudget på Stockholm. Vi vill nå en kritisk massa av användare här och bevisa oss på vår hemmamarknad”, säger Tim Bjelkstam, medgrundare och vd på Tiptapp, till Di Digital.

Läs mer: Investerarna: ”Sverige halkar efter inom e-handel av tjänster” 

Tim Bjelkstam beskriver bolagets tillväxt i Stockholm som stark och appen har för tillfället laddats ner 100 000 gånger i regionen. Varje månad genomförs det "ett par tusen transaktioner" genom Tiptapp i huvudstaden, enligt vd:n.

Numera kan hämtarna i Tiptapps app också agera bud mellan två adresser eller hjälpa till med hemleverans av möbler från butiker, vid sidan av återvinningen. 

”Det var användarnas behov som nästan tvingade in det här i appen. Vi ser stora affärsmöjligheter i att kunna lösa fler logistiska bekymmer för hushållen. Nu utmanar vi till viss del budbolag, tjänstebolag och flyttfirmor”, säger Tim Bjelkstam.

Läs mer: Avito-grundarna investerar i app som tar hand om ditt skräp 

Samtidigt har Tiptapp redan börjat smygstarta en internationell expansion. För tillfället pågår småskaliga tester av appen i London, Storbritannien, och planen är att sjösätta liknande projekt i fler europeiska storstäder under 2018.

”Sverige i sig kommer aldrig att räcka för att motivera affären och vår satsning. Vi kommer att behöva bygga upp en stor volymaffär för att Tiptapp ska bli ett lönsamt bolag. I Stockholm behöver vi nå en tio gånger så stor volym av transaktioner som nu för att enbart denna marknad ska bli lönsam”, säger Tim Bjelkstam.

Än så länge är intäkterna blygsamma för bolaget, som tar 10 procent av priset som sin ersättning vid varje transaktion i appen.

”Det kommer att dröja några år innan vi kan visa upp skrytsamma siffror på intäktssidan. Lönsamhetsmålet kommer vi medvetet att skjuta ännu längre fram i tiden, eftersom att våra resurser behöver gå till att växa på fler marknader”, säger Tim Bjelkstam. 

Läs mer: Skräpbolaget Tiptapp tar in 20 miljoner 

Robert Ahldin understryker att GP Bullhound kommer ha tålamod med sin investering. Tidigare har riskkapitalbolaget investerat i svenska techbolag som Avito, Klarna, Leo Vegas, Mathem och inte minst Spotify.

”Tiptapp är fortfarande ett relativt litet bolag och vi räknar med att det kommer att ta många år att bygga. Men vi tror väldigt mycket på grundarna, och bolaget har redan en imponerande och snabb tillväxt. Om Tiptapp fortsätter på inslagen väg så lär vi vilja investera mer kapital efterhand”, säger Robert Ahldin.

Redan under senhösten 2018 kan det bli aktuellt med en större a-runda för Tiptapps del. Då siktar man på att plocka in omkring 50 till 100 Mkr i ytterligare riskkapital, uppger Tim Bjelkstam.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera