Annons

Skuldkaos för Spotify-utmanaren – bränt en miljard

Tidal-ägaren Jay-Z (till höger) har svårt att få Tidal att lyfta, här tillsammans med en annan hip hop-entreprenör: Sean "Puffy" Combs.
Tidal-ägaren Jay-Z (till höger) har svårt att få Tidal att lyfta, här tillsammans med en annan hip hop-entreprenör: Sean "Puffy" Combs. Foto: Kathy Willens
Tidal har förlorat över 900 miljoner kronor sedan Jay-Z tog över bolaget. Nu ser kassan ut att vara tömd och bolaget i behov av mer kapital, rapporterar norska Dagens Näringsliv. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var 2015 som artisten Jay-Z köpte det svensk-norska bolaget Aspiro för en halv miljard kronor. Bolaget hade då lanserat musikströmmningstjänsten Tidal och Jay-Z samlade en celeber skara artister som ställde sig bakom Tidals lansering. 

Trots den spektakulära lanseringen har bolagets inte lyckats hävda sig i kampen med Spotify och Apple Music. 

Den norska affärstidningen Dagens Näringsliv har gått igenom bokslutet för det brittiska bolaget Project Panther Bidco genom vilket Jay-Z äger Tidal. Under verksamhetsåret 2017 gjorde Tidal en förlust på strax över 350 miljoner kronor. Fram till 2018 uppgår den samlade förlusten till över 900 miljoner kronor. Hur stor förlusten blev i fjol är ännu inte känt men bolaget skriver i bokslutet att förlusten "väntas bli betydligt mindre än 2017"

Läs mer: Succébolaget Spotify: Från Rågsved till Wall Street  

Tidal har hittills främst finansierat sin verksamhet genom lån från aktieägarna via ett bolag på Caymanöarna. Totalt har Tidal fått 106,4 miljoner dollar i kapitaltillskott och har samtidigt en samlad förlust på 102,8 miljoner dollar. Det innebär att kassan i princip var slut för Tidal redan för ett år sedan, rapporterar Dagens Näringsliv. 

Tidningen har sökt Tidal för en kommentar gällande den finansiella situationen men Tidal har avböjt att svara på frågorna.  

Bland Tidals ägare finns utöver Jay-Z och telekomoperatören Sprint också artister så som Madonna, Kanye West, Beyoncé, Rihanna, Daft Punk och Nicki Minaj.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer