Annons

Skype läggs ner i Sverige – 120 jobb riskeras

Skypes Stockholmskontor är beläget i Münchenbryggeriet på Södermalm.
Skypes Stockholmskontor är beläget i Münchenbryggeriet på Södermalm. Foto: Press/TT
Microsoft har beslutat att lägga ner Skypes Stockholmskontor. Mjukvarujätten har varslat samtlig personal om uppsägning.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Skypes Sverige-kontor omsatte i fjol 265 miljoner kronor med 31 miljoner kronor i rörelsevinst men ingår inte i ägaren Microsofts framtidsplaner.

”Microsoft har tagit det svåra beslutet att inleda samtal med facken för att stänga Skypes kontor i Stockholm”, säger Skype (NTL) i ett skriftligt uttalande till Di Digital.

Samtliga 120 anställda på Skypes Stockholmskontor har nåtts av varsel om uppsägning, enligt en anställd som vill förbli anonym. Skype bekräftar att all personal på Skype i Stockholm riskerar att bli av med jobbet.

”Förslaget ligger i linje med företagets långsiktiga mål att minska antalet geografiskt spridda kontor för att skapa bättre samarbetsmöjligheter och förbättra utvecklingsverksamheten samt öka taken i innovation- och kvalitetsarbetet”, skriver Skype.

Läs mer: Sveriges tyngsta startup-profiler: ”Optioner är en socialistisk idé”

”Microsoft kommer göra allt för att hjälpa alla som berörs av beskedet och där det är möjligt erbjuda dem nya möjligheter.”

Det är än så länge oklart om Microsoft avser att flytta arbetstillfällena någon annanstans. Di Digital har varit i kontakt med ett flertal anställda som inte vill kommentera beskedet.

Skype grundades 2003 av Niklas Zennström (NTL) och Janus Friis (NTL), som under bolagets första år tog in omkring 140 miljoner i riskkapital för att finansiera verksamheten. Tre år efter starten hade man fler än 50 miljoner registrerade använder i 225 länder.

Efter att ha köpts av Ebay 2005 sålde e-handelsportalen 65 procent av Skype till en grupp riskkapitalbolag 2009. Två år senare köpte Microsoft Skype för drygt 50 miljarder kronor i den tidens penningvärde.

Läs mer: Han är hjärnan bakom Mojang-affären

Efter Microsofts köp började Skype Sweden, ett dotterbolag till Skypes koncernmoder i Luxemburg, öka sin omsättning rejält. Sedan 2013 har försäljningen legat omkring 250 miljoner kronor varje år.

Läs mer: Så lite skattar internetjättarna i Sverige

Under det brutna räkenskapsåret som avslutades i juni i fjol omsatte Skype Sweden 265 Mkr med rörelseresultat på 31 Mkr.

Som störst var personalstyrkan i Stockholm i slutet av 2014, då 155 heltidsanställda arbetade på Skype Sweden.

Jobbar du på Skype? Kontakta gärna reportern: sven.carlsson@di.se. Du får vara anonym.

Om du vill nås av nyheterna först:

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer