Annons

Skype-veteraner stänger fond på 715 miljoner

Karma Ventures grundare Tommi Uhari, Margus Uudam och Kristjan Laanemaa.
Karma Ventures grundare Tommi Uhari, Margus Uudam och Kristjan Laanemaa. Foto: Press.
Karma Ventures, med stark anknytning till flera av Skypes estländska grundare, första fond blev nästan dubbelt så stor som förväntat. Hittills har riskkapitalbolaget gjort två investeringar inom den svenska techsektorn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det estländska riskkapitalbolaget Karma Ventures har just stängt sin första fond efter att den har nått en storlek på 70 miljoner euro, motsvarande 715 miljoner kronor.

Karma Ventures sjösatte fonden under 2016 och tog då in 40 miljoner euro, motsvarande 380 Mkr, i en första runda. En av huvudinvesterarna var då Ambient Sound Investments, ett bolag som förvaltar förmögenheten hos de fyra estniska medgrundarna av Skype.

Läs mer: Skype-grundare startar ny fond 

Nu har fonden nästan dubblerats i storlek genom ytterligare finansiering, bland annat från flera stora pensionsfonder. Två av de tidiga ingenjörer som var med och grundade Skype ihop med svensken Niklas Zennström, Ahti Heinla och Jaan Tallin, agerar fortfarande som rådgivare till Karma Ventures. 

Sedan starten 2016 har Karma Ventures gjort två blågula investeringar. Förra våren deltog bolaget i en runda värd 15 Mkr i KTH-bolaget Adaptive Simulations. Startupen tar fram simuleringar som bland annat kan användas inom bilindustrin, flygindustrin och inom elektronikindustrin. 

Läs mer: KTH-forskarnas bolag tar in 15 miljoner – för att göra smartare simuleringar 

I november 2017 ledde Karma Ventures en runda på 20 Mkr i det smarta larmbolaget Minut från Malmö. Nyligen kunde Di Digital rapportera att Minut startat tillverkningen av sin produkt Point, vars första upplaga på 5 000 enheter redan är slutsåld.

Karma Ventures huvudsakliga fokus ligger på tidiga investeringar, genom så kallade a-rundor, i europeiska högteknologiska startups. Sedan tidigare har man pekat ut Sverige som en särskilt intressant marknad.

“Vi är intresserade av företag med starka idéer och unik teknologi, som redan har börjat lyckas få kontakt med sina kunder”, sa Tommi Uhari, en av grundarna till Karma Ventures, till Di Digital under 2016.

Läs mer: Smarta larmbolaget Minut: ”Första upplagan är redan slutsåld” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies