Annons

Skypegrundare dyker upp i Panamaläckan

Mattias Köling, finansmannen som drog igång Skype ihop med Niklas Zennström.
Mattias Köling, finansmannen som drog igång Skype ihop med Niklas Zennström. Foto: Niclas Ryberg
Skypegrundaren och finansmannen Mattias Köling dyker upp i databasen över de så kallade ”Panamadokumenten”. För Di Digital uppger han att han inte har något att dölja och inte heller har undanhållit någon skatt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uppgifter ur de så kallade ”Panamadokumenten” från juristfirman Mossack Fonseca började publiceras i våras. Sedan dess har en rad näringslivsprofiler och politiker pekats ut och anklagats för att gömma pengar i skatteparadis. Två exempel på personer som fått sig en släng av sleven är Rysslands president Vladimir Putin och Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Läckan, som innehåller cirka 11,5 miljoner dokument, har omhändertagits av den internationella organisationen för grävande journalistik ICIJ. Under måndagen kunde Di Digital rapportera att ICIJ släppt en databas med Panamadokument där 368 000 personer och 300 000 utländska bolag ska finnas med, enligt CNN.

Jag har inget att dölja och har heller inte undanhållit någon skatt

Di Digital kan nu avslöja att ett av namnen på listan är Mattias Köling, som var en av de första att investera i Skype ihop med Niklas Zennström år 2003. Mattias Köling dyker upp i databasen som ”inaktiv” i en kategori som kallas ”intermediary”, mellanhand på svenska.

Mattias Kölings affärer i skatteparadiset skedde innan hans engagemang i Skype. Kopplingen har gått via ett bolag som heter Blakely Management Limited, som var registrerat på Brittiska jungfruöarna. Bolaget skapades 1999 och blev inaktivt redan i maj 2000, enligt Offshore Leaks Database.

Mattias Köling bekräftar för Di Digital att han etablerade bolaget.

”Jag har inget att dölja och har heller inte undanhållit någon skatt”, säger han.

Syftet med bolaget ska ha varit att göra investeringar ihop med andra. Men några investeringar blev aldrig av, säger han.

”Tidigare trodde jag att beskattningen skulle ske när man tog ut pengar i form av utdelning. Jag insåg att bolaget fick karaktären av ett enkelt bolag som då skulle beskattas löpande på delägarnivå. Då stängde jag ned det. Det var inte fördelaktigt”, säger Mattias Köling.

Mattias Köling och Niklas Zennström gick i grundskolan tillsammans i Uppsala och Köling var den ende i finanssvängen som var villig att investera i sin barndomskompis it-projekt.

2005 rapporterade Di att han kammade hem uppemot en miljard kronor på försäljningen av Skype till Ebay. Detta efter en investering i Skype på 5 Mkr.

Mattias Köling har en bakgrund på investmentbanken Morgan Stanley i New York, där han började direkt efter studierna i slutet av 1980-talet och stannade i fem år. Han har även arbetat som trader på tre investmentbanker.

Läs även: Nu kan alla söka i Panamadokumenten

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies