Hoppa till innehållet

Techbolaget gör Wall Street-debut – värt 150 miljarder

Den amerikanska techsektorn håller andan inför jobbchatt-tjänsten Slacks direktnotering på New York-börsen under torsdagen. Många drar paralleller med svenska Spotify, vars notering utvecklats under förväntan. 

”En ersättare till e-post.” Så har Slacks vd och medgrundare Stewart Butterfield beskrivit sin tjänst.
”En ersättare till e-post.” Så har Slacks vd och medgrundare Stewart Butterfield beskrivit sin tjänst.Foto: Jonas Eng

Musikjätten Spotify startade en ny trend när man direktnoterade sitt bolag på New York-börsen i april i fjol. Nu följer jobbchatt-tjänsten Slack efter, med en listning utan ”roadshow”, nyemitterade aktier och vägledande teckningskurs. I likhet med Spotify är Slack välfinansierat och behöver inte ta in friskt kapital.

Enligt uppgifter har investerare betalat upp till 31,5 dollar per aktie på privatmarknaden inför noteringen. På onsdagskvällen satte New York Stock Exchange ett referenspris på 26 dollar aktie, vilket landar i en värdering på närmare 150 miljarder kronor. Det kan jämföras med Spotifys börsvärde på drygt 250 miljarder kronor. 

Referenspriset innebär dock inte att aktien kommer börja handlas till det priset, då det i en direktnotering bestäms av marknaden.

Ett problem med Slacks direktnotering är att Spotifys aktieutveckling inte imponerat på någon. Oron späs på av att techjättarna Uber och Lyft haft det knackigt sedan de noterats på Wall Street tidigare i år. 

Slack lanserades 2013 och kan beskrivas som en molntjänst för företag där medarbetarna chattar i olika grupper och kan dela bilder, länkar och filer. Största konkurrenten är Microsoft Teams som ingår i Office 365.

Förhoppningen inför noteringen är att Slack ska ses som ett stabilt techbolag. Bolaget omsatte drygt 400 miljoner dollar, motsvarande 3,8 miljarder kronor, under verksamhetsåret som slutade i januari i år. Det är en uppgång med 82 procent mot året dessförinnan. Men tillväxten avtar. Under årets första kvartal minskade den till 67 procent.

Förlusterna minskar också – från 181 miljoner dollar 2017 till 140,7 miljoner dollar i fjol. Bolaget fortsätter dock investera mycket i produktupplevelsen, samt i försäljning och marknadsföring.

Ett orosmoln är att bolaget, vars tjänst är gratis till en början, är mycket beroende av några hundra storkunder. Totalt hade Slack 95 000 betalande kunder i slutet av januari i år. Över en halv miljon organisationer använder gratisversionen. 

Inför noteringen har bolaget gått ut med att man har partnerskap på gång med olika mjukvarubolag. I förra veckan meddelade lagringstjänsten Dropbox, som noterades i fjol, att Slack har integrerats på plattformen.

Bolaget har även startat en fond där man ger kapital till mjukvarubolag som tar fram integrationer till Slack. Hittills har man investerat 21 sådana tjänster, enligt databasen Crunchbase, och den senaste gjordes förra veckan i den smarta kalendertjänsten Clockwise.

Totalt har Slack tagit in runt 1,4 miljarder dollar i riskkapital för att utveckla tjänsten. Vid den senaste finansieringsrundan rundan i augusti förra året värderades bolaget till 7,1 miljarder dollar, runt 67 miljarder kronor. Nu spås alltså värderingen ha stigit till 160 miljarder kronor. Under torsdagen faller marknadens dom. 

Lyssna på Digitalpodden! Den här veckan pratar vi bland annat om vad som krävs av Slack efter börsnoteringen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera