Annons

Slutligt ja till EU:s nya upphovsrättsregler på nätet

EU:s nya och stränga upphovsrättsregler på nätet har nu slutligen röstats igenom. Sveriges vändning i sista stund spelade ingen roll när ministerrådet röstade i Luxemburg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Med siffrorna 19–6 fick ”direktivet om upphovsrätten på den digitala inre marknaden” sitt slutliga klartecken från EU-länderna.

De sex nej-länderna i omröstningen var Italien, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Sverige och Finland. Samtidigt lade Belgien, Estland och Slovenien ner sina röster.

Förändringarna har väckt het debatt under det senaste året, men har nu ändå godkänts av både EU-parlamentet och EU:s ministerråd.

Regeländringarna är till för att modernisera lagstiftning som inte hängt med i de senaste årens snabba tekniska utveckling och samtidigt ge starkare rättigheter till författare, fotografer och konstnärer.

Motståndarna tycker dock att lagstiftarna gått alltför långt och oroar sig för vad man kallar länkskatter och behovet av uppladdningsfilter.

Läs mer: Riksdagen tvingar regeringen att säga nej till EU:s upphovsrättsregler 

Främst är det två förslag som står i centrum för de häftigaste debatterna och protesterna: artikel 11 och 13.

Artikel 11 innebär att digitala plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för material som användarna lägger. Därmed ska jättarna tvingas till att förhandla med rättighetsinnehavarna. Artikeln har av kritiker kallats för ”länkskatt”.

Enligt parlamentet ska memes, gif:ar och nyhetsartiklar med ”individuella ord eller mycket korta utdrag”, inte omfattas av det genomröstade direktivet.

Artikel 13 innebär att upphovsrättsligt skyddat material, som plattformarna inte betalat licens för, snabbt måste plockas bort från sajter eller plattformar, annars väntar böter. 

En lösning för detta är filter som ska söka efter och upptäcka upphovsrättsskyddat material för att sedan ta bort det. Kritikerna menar bland annat att filtren är dyra för minde aktörer och att de oprecisa och därmed också kommer ta bort material som inte skyddas av upphovsrätten.

En viss ovisshet levde vidare in i det sista sedan Sverige och Estland bestämt sig för att inte längre säga ja till förslaget. Ländernas nej räckte ändå inte för att stoppa de nya reglerna, sedan Tyskland i sista stund valt att ge tummen upp.

Tyskland gör dock ett uttalande till protokollet om att man är kritisk mot delar av förslaget.

De nya reglerna ska börja gälla inom drygt två år.

Läs mer: Anders Ygeman stöttar EU:s länkskatt: ”Stora firmor som Google ska betala” 

(TT/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer