Hoppa till innehållet

Slutligt ja till EU:s nya upphovsrättsregler på nätet

EU:s nya och stränga upphovsrättsregler på nätet har nu slutligen röstats igenom. Sveriges vändning i sista stund spelade ingen roll när ministerrådet röstade i Luxemburg.

Med siffrorna 19–6 fick ”direktivet om upphovsrätten på den digitala inre marknaden” sitt slutliga klartecken från EU-länderna.

De sex nej-länderna i omröstningen var Italien, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Sverige och Finland. Samtidigt lade Belgien, Estland och Slovenien ner sina röster.

Förändringarna har väckt het debatt under det senaste året, men har nu ändå godkänts av både EU-parlamentet och EU:s ministerråd.

Regeländringarna är till för att modernisera lagstiftning som inte hängt med i de senaste årens snabba tekniska utveckling och samtidigt ge starkare rättigheter till författare, fotografer och konstnärer.

Motståndarna tycker dock att lagstiftarna gått alltför långt och oroar sig för vad man kallar länkskatter och behovet av uppladdningsfilter.

Läs mer: Riksdagen tvingar regeringen att säga nej till EU:s upphovsrättsregler 

Främst är det två förslag som står i centrum för de häftigaste debatterna och protesterna: artikel 11 och 13.

Artikel 11 innebär att digitala plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för material som användarna lägger. Därmed ska jättarna tvingas till att förhandla med rättighetsinnehavarna. Artikeln har av kritiker kallats för ”länkskatt”.

Enligt parlamentet ska memes, gif:ar och nyhetsartiklar med ”individuella ord eller mycket korta utdrag”, inte omfattas av det genomröstade direktivet.

Artikel 13 innebär att upphovsrättsligt skyddat material, som plattformarna inte betalat licens för, snabbt måste plockas bort från sajter eller plattformar, annars väntar böter. 

En lösning för detta är filter som ska söka efter och upptäcka upphovsrättsskyddat material för att sedan ta bort det. Kritikerna menar bland annat att filtren är dyra för minde aktörer och att de oprecisa och därmed också kommer ta bort material som inte skyddas av upphovsrätten.

En viss ovisshet levde vidare in i det sista sedan Sverige och Estland bestämt sig för att inte längre säga ja till förslaget. Ländernas nej räckte ändå inte för att stoppa de nya reglerna, sedan Tyskland i sista stund valt att ge tummen upp.

Tyskland gör dock ett uttalande till protokollet om att man är kritisk mot delar av förslaget.

De nya reglerna ska börja gälla inom drygt två år.

Läs mer: Anders Ygeman stöttar EU:s länkskatt: ”Stora firmor som Google ska betala” 

(TT/Di Digital)

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera