Annons

Småföretagens låneutmanare tar in 74 miljoner

Collector, med grundaren Lena Apler, är en av investerarna i Capcito. Till höger: Medgrundaren Michael Hansen.
Collector, med grundaren Lena Apler, är en av investerarna i Capcito. Till höger: Medgrundaren Michael Hansen.
Företagslåneutmanaren Capcito tar in nytt kapital för att fortsätta växa. De tidigare delägarna Collector och SEB får nu sällskap av Schibsted och internationella riskkapitalbolaget Ventech.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I en tredje investeringsrunda tar Capcito in 74 miljoner kronor som värderar bolaget till omkring 250 Mkr. Capcito grundades 2014 och automatiserar kreditbedömning och utlåning till småföretag. 

Låntagare kan genom att koppla ihop sitt ekonomisystem, som till exempel Visma Ekonomi eller Billogram, dela sin data med Capcito. På så sätt kan Capcito göra en automatiserad kreditbedömning och en låneberäkning i realtid. 

”Vi kan därmed ge lån till fler och med högre flexibilitet. I stället för att det tar två veckor och att det sedan kanske blir ett nej”, säger Capcitos medgrundare Michael Hansen.

Bolaget har tidigare tagit in 20 Mkr från bland annat SEB Venture Capital och Collector Ventures. Samarbetet med de finansiella delägarna öppnade även upp för Capcitos kreditgivning.

Di har tidigare rapporterat om utmaningarna för småföretag att få låna pengar. Enligt en rapport från branschorganisationen Företagarna krympte andelen företagare som finansierar bolagens investeringar med banklån från 20 procent 2017 till 13 procent 2018.

”Finansiering är en av de största utmaningarna för bolag som vill växa, och de alternativ som finns är sällan tillräckligt prisvärda eller flexibla”, Michael Hansen.

Capcito har i dagsläget lånat ut totalt omkring 800 Mkr till svenska företag. Det senaste året har antalet aktiva kunder ökat med 500 procent och cirka 6.000 kunder har hittills kopplat sig till Capcitos system. Räntan eller avgiften sätts dynamiskt efter varje kunds förutsättningar och ligger på från 0,7 procent till ett par procent på månadsbasis, enligt Michael Hansen.

Utöver direkta företagslån arbetar Capcito även med fakturaköp och fakturabelåning. 

”Det är två enorma branscher som vi har gett oss in på. Och det finns ett jättebehov bland företagare.”

Den nya investeringen sker framför allt bygga tillväxt och möjliggöra en expansion internationellt. Capcito har dubblat antalet anställda senaste året till omkring 25 personer och planerar att anställa 10–15 personer i höst.

”Äntligen börjar fintech för företag röra på sig, både i Sverige och internationellt. Det vill vi vara med på”, säger Dan Ouchterlony, Investment Manager på Schibsted Growth, i ett uttalande.

Schibsted har redan ett antal fintechbolag i sin investeringsportfölj, bland annat låneappen Bynk, bolåneutmanaren Hypoteket, faktureringstjänsten Dicopay och det digitala försäkringsbolaget Insurello.

Läs mer: Från tidningar till tech – Schibsted siktar på startups 

Med i investeringsrundan är även det franska Ventech. Riskkapitalbolaget har funnits i över tjugo år och är mer aktivt i andra delar av Europa. 

”Vi ser att Capcito är moget för att ta sitt koncept med automatiserad finansiering och förändra marknaden – och det är en resa Ventech vill vara med på. Jag ser fram emot att få hjälpa Capcito med internationalisering och fortsatt snabb tillväxt”, säger Tero Mennander, General Partner på Ventech Europe, i en kommentar.

I samband med investeringen tar även Dan Ouchterlony och Tero Mennander plats i Capcitos styrelse.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer