Annons

Smart Eye söker kapital till satsning på självkörande fordon

Martin Krantz, vd för Smart Eye.
Martin Krantz, vd för Smart Eye.
Smart Eye vill ta in friskt kapital för att växa snabbare på marknaden för självkörande fordon. Beskedet kommer några dagar efter nyheten att eyetrackingbolaget ska samarbeta med Volvos storägare Geely för att utveckla självkörande bilar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Eyetracking- och AI-bolaget Smart Eye vill undersöka möjligheterna och utarbeta strukturen för en eventuell kapitalanskaffning. Bolaget har därför anlitat Carnegie Investment Bank, enligt ett pressmeddelande under tisdagsmorgonen.

”Marknaden för förarövervakning i bilar expanderar snabbare än vad vi tidigare trott. Vi tittar därför att ta in mer kapital ihop med Carnegie för att möjligtvis investera i en snabbare expansion. Det handlar om att bearbeta fler kunder samtidigt genom att anställa folk inom försäljning, utveckling, testning och validering", säger Martin Krantz, vd för Smart Eye.

Hur mycket pengar vill ni ta in?

"Det är en styrelsefråga. Jag kan inte kommentera det i det här läget."

Klockan 10 under tisdagen hade aktien backat med 5 procent till 50 kronor. Aktien har annars klättrat med över 50 procent de senaste tre månaderna. Följ kursen här.

Läs mer: Tyska BMW storsatsar på Malmös AI-bolag Mapillary 

Smart Eye grundades 1999 i Göteborg och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges ledande aktörer för eyetrackinganalyser av mänskligt beteende. 

Bolaget satsade tidigt på att utveckla eyetracking för fordonsindustrin. I fredags berättade Smart Eye om ett omfattande samarbete med Volvos storägare Geely för att utveckla självkörande bilar av typen ”nivå 3” med produktionsstart nästa år. Ordervärdet väntas överstiga 100 miljoner kronor. 

Läs mer: Volvoägaren bakom stororder till Smart Eye 

Nivå 3 innebär att föraren inte behöver övervaka trafiken under vissa omständigheter. Det vanligaste exemplet är vid motorvägskörning. 

Smart Eye öppnade i våras ett lokalt kontor i Kina för att kunna få in fler kunder. Enligt vd Martin Krantz för Smart Eye nu diskussioner med flera kinesiska biltillverkare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer