Annons

Smarta larmbolaget Minut: ”Vi ska bli störst i världen”

Malmös smarta larmbolag Minut tar in drygt 20 Mkr i riskkapital och lanserar en ny version av sitt lilla hemlarm Point. Larmet ser ut som en brandvarnare, men är i själva verket en minidator som fungerar utan kameror och externa sensorer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Minut grundades 2014 med målet att bygga ett hemsäkerhetssystem för Airbnb-uthyrare. Bolaget tog inledningsvis in några miljoner från en rad affärsänglar, däribland Malmös startupguru Hampus Jakobsson (NTL) och Apples förre designchef Don Lindsay. Första produkten släpptes följade år efter en kampanj på Kickstarter. Minut (NTL) lyckades då sälja cirka 6000 enheter för cirka 800 kronor styck direkt via nätet. 

”Det gick bra. Men vi märkte att den egentliga kundgruppen ville ha ett vanligt hemlarm, men utan kameror. Nu har vi vidareutvecklat Point till ett komplett hemlarmsystem som ryms i handflatan", säger Nils Mattisson, vd och medgrundare på Minut. 

Vi märkte att den egentliga kundgruppen ville ha ett vanligt hemlarm, men utan kameror.

Han är just hemkommen från San Francisco där han träffat allt från investerare, till representanter från Airbnb och Amazon, samt gamla kollegor vid sin före detta arbetsgivare Apple.

”Vi har fått en bra inblick i var de stora aktörerna är på väg. Branschen för smarta hem är fortfarande ganska ung och för oss gäller det att positionera oss rätt i förhållande till Nests larmsystem och Amazon, med sitt Alexa”, säger Nils Mattisson som bodde i Silicon Valley i sju år.

Under sitt besök hade han även tid att träffa sin investerare SOS Ventures. De var med på tåget när bolaget under hösten tog in 20 Mkr i en riskkapitalrunda som fram till nu varit hemlig. 

Vi tror några bolag kommer dominera den här marknaden och jag ser ingen anledning till att vi inte skulle bli en av dem.

"Rundan leddes av Karma VC (NTL), med estländska Skype-veteraner i ryggen. Men vi har även tagit in kapital från befintliga ägare som Nordic Makers (NTL), med Hampus Jakobsson och Erik Byrenius (NTL), och amerikanska SOS Ventures”, säger Nils Mattisson.

Nu är det dags för lanseringen av nya versionen av Point. Bolget har precis gått ut med en ny kampanj på crowdfundingplattformen Kickstarter.

”Vi har fått en sådan otrolig hjälp av våra kunder på Kickstarter. De gillar att testa produkten i ett tidigt skede, och de gillar att ge feedback. Vi erbjuder dem nu en gratis prenumeration på livstid på vår larmövervakning,” säger Nils Mattisson.

Teamet på Minut.
Teamet på Minut. Foto: Pressbild

Han beskriver nya Point som ett fullständigt hemlarmsystem. Två viktiga skillnader är att det ser ut ungefär som ett rökalarm och kostar cirka 700 kronor. 

Point identifierar händelser i ett hem med hjälp av maskininlärning.

Larmet är fritt från kameror. Men det är utrustat med en processor, mikrofon, rörelsedetektor samt sensorer som mäter lufttryck, temperatur och annan miljödata. Övervakningen är kopplad till en app i mobilen.

"Point identifierar händelser i ett hem med hjälp av maskininlärning. Om larmet känner av ljudet av krossat glas i kombination med förändringar i temperatur och lufttryck kan man konstatera att en ruta har krossats. På många sätt handlar det om att bygga en dator som kan känna igen en händelse på som sätt som en människa kan", säger Nils Mattisson.

 

Malmöbolaget Minuts nya version av larmsystemet Point når marknaden 21 november.
Malmöbolaget Minuts nya version av larmsystemet Point når marknaden 21 november.

Om larmet går tjuter en siren. Samtidigt går ett meddelande ut till de grannar och vänner som användaren valt att koppla till systemet.  

Det handlar om gammal hederlig grannsamverkan i digital form.

"Tanken är inte att grannarna ska ingripa. Det gör ju inte väktare heller. Istället ska de kolla läget, och eventuellt ringa polisen. Det handlar om gammal hederlig grannsamverkan i digital form”, säger Nils Mattisson. 

På sikt hoppas han att Minut ska bli en av världens största bolag inom hemlarm.

"Det här är en otroligt stor marknad och vi tror definitivt att traditionella hemlarmssystem är på väg ut. Vår produkt kostar en tiondel så mycket och kan på sikt bli en del av din vanliga hemförsäkring. Vi tror några bolag kommer dominera den här marknaden och jag ser ingen anledning till att vi inte skulle bli en av dem”, slår Nils Mattisson fast.

Fotnot: NTL-länkarna går till databasen Nordic Tech List.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer