Annons

Småsparare i kläm efter nytt bostadsfiasko – drabbade får ”hemligt” brev

Jonas Björkman är vd och medgrundare på Tessin.
Jonas Björkman är vd och medgrundare på Tessin. Foto: Tessin/Press
Stoppade utdelningar och en domstolstvist som lett till tvångsförvaltning. Det stormar kring ett bolag som har tagit in miljonbelopp via fastighetsplattformen Tessin. I ett ”hemligt” brev får småspararna nu veta att chansen till kompensation är liten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan i fjol har två bolag som tagit in pengar via fastighetsplattformen Tessin gått i konkurs. Nu stormar det kring ytterligare ett Tessin-projekt.

Det handlar om fastighetsbolaget Nostrorum (tidigare Aligera Fastigheter) som under 2016 lade ut ett erbjudande på Tessins plattform om att investera i ”ett växande hyresbestånd med välskötta fastigheter värderade till 190 miljoner kronor i centrala lägen i städer med bostadsbrist”.

Totalt 200 investerare nappade och köpte för sammanlagt drygt 24 Mkr preferensaktier med en utlovad årlig avkastning på 11 procent. 

I början gick allt enligt plan och under 2016 och 2017 landade utdelningarna som de skulle på småspararnas konton.

Men sedan – med start i juni 2018 – har de utlovade utdelningarna ”skjutits upp”.

I Nostrorums förklaring som publicerades på Tessins sajt sades det att utdelningen skulle ske senast 31 juli och att förseningen berodde på ett ansträngt kassaflöde till följd av ”fysiska åtgärder/renovering” av fastigheterna i kombination med en extra amortering.

Men någon utdelning kom inte och snart riktades allvarliga anklagelser mot bolaget.

I korthet påstår en grupp minoritetsägare att huvudägaren har begått flera överträdelser av aktiebolagslagen, bland annat olovliga värdeöverföringar i miljonklassen. Dessutom anklagas en styrelsemedlem för att ha skickat ospecificerade fakturor på omkring en halv miljon kronor.

I oktober i fjol lämnades en stämningsansökan till tingsrätten med kravet att Nostrorum skulle likvideras. Senare togs beslutet att låta en av tingsrätten utsedd syssloman – istället för styrelsen – förvalta bolaget.

På sin sajt utlovar Tessin ”löpande information om fastighetsprojektet du valt att investera i”.

Men under det dryga år som har gått sedan utdelningarna ställdes in i Nostrorum har det varit svårt för investerarna att få svar från Tessin om vad som händer med deras pengar, berättar en småsparare som Di Digital har pratat med.

Först den 17 september i år – alltså över ett år efter det att utdelningarna först ställdes in – fick preferensaktieägarna ett sorts besked om möjligheterna att få kompensation.

Det kom i form av ett brev på Tessins sajt och innehåller varningen att det inte får ”göras tillgänglig för någon utanför kretsen av preferensaktieägare”.

”Starka frågetecken” kan riktas mot flera transaktioner och förehavanden i Nostrorum, heter det i utlåtandet som är skrivet av Advokatfirman Nordia på uppdrag av Tessin.

Trots det landar advokatbyrån i slutsatsen att möjligheterna att framgångsrikt föra talan mot bolaget är ”relativt begränsade” samtidigt som risken att behöva betala rättegångskostnaderna är stor. Granskningen är dock översiktlig och bedömningen preliminär, skriver advokatbyrån.

Thomas Ahlerup, som är IR-chef på Tessin, bekräftar att låneplattformen under en lång tid har fått frågor från oroliga preferensaktieägare. Han kan dock inte kommentera innehållet i advokatens rapport.

”Vi har valt att låta en oberoende och objektiv part kolla på det här. Vi är inte rådgivare och det står tydligt i våra allmänna villkor”, säger han.

Varför får brevet inte spridas – är det hemligt?

”Det kan inte jag svara på. Det får du fråga advokaten om. Vi har inte skickat ut det, utan det ligger som ett dokument på vår sajt.”

Utlåtandet är ändå skrivet på uppdrag av er.

”Ja exakt. Men det har inget att göra med huruvida vi kan sprida det eller inte. Det är helt och hållet advokatens beslut.”

Hur påverkar fall som Nostrorum förtroendet för Tessin som plattform?

”Just i det här fallet är det rätt uppenbart att vi som mellanhand riskerar negativ publicitet på grund av att en av parterna inte har följt de ingående avtalen och villkoren.”

Thomas Ahlerup tycker att det historiskt har rått en ”del oklarheter” kring vilken roll Tessin och andra intressenter har när det gäller investeringar på plattformen.

”Det kanske vi får ta på oss. Vi har kanske inte tryckt tillräckligt hårt på att det är investerarnas ansvar att noggrant läsa igenom villkoren. När man väl investerar så gör man det efter att man har godkänt våra villkor.”

Skulle ni kunna bli tydligare?

”Vi arbetar hela tiden för att bli tydligare i alla avseenden bland annat i frågor som rört detta specifika fall. När vi nu förtydligar svaren kring roller och ansvar kan vi se att antalet frågor från investerare har minskat dramatiskt.”

För att förhindra att en liknande situation som med Nostrorum uppstår igen har Tessin bland annat slutat erbjuda preferensaktier och anställt en kreditchef för att komplettera den externa kreditkommitté de haft sedan tidigare, uppger Thomas Ahlerup.

”I dag erbjuder vi inte investeringar i andra instrument än vanliga banker gör, alltså säkerställda lån med fastighetspant”, säger han.

Di Digital har sökt rapportförfattaren på Advokatfirman Nordia, som avböjer att kommentera.

Läs även: Omsättningen dyker – nu vill Tessin noteras 

Uppdatering:
Även Nostrorum Vind (tidigare Aligera Vind), som också har tagit in pengar via Tessin, har skjutit upp sina utdelningar. Den gemensamma nämnaren mellan Nostrorum Vind och Nostrorum är att de har haft en gemensam huvudägare. Även preferensaktieägarna i vindkraftsbolaget ska ha fått ta del av utlåtandet från Advokatfirman Nordia, enligt uppgifter till Di Digital.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer