Hoppa till innehållet

Snabb spridning av svensk corona-app

Den app som ska kartlägga coronaviruset framfart över Sverige sprids snabbt till svenska mobiler och surfplattor, enligt Lunds universitet.

Drygt tre dygn efter att den lanserats har den nu knappt 50.000 användare.

Maria Gomez som är professor i fysiologi, den nya appen, och Paul Franks som är professor i genetisk epidemiologi.
Maria Gomez som är professor i fysiologi, den nya appen, och Paul Franks som är professor i genetisk epidemiologi.Foto: Press

”Det är lovande. Jag är nöjd – med sådana här antal kan man faktiskt göra något med de insamlade uppgifterna och komma fram till meningsfulla tolkningar”, säger Paul Franks, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet och en av de som utvecklat den svenska appen, till TT.

Den är en svensk variant av en som funnits i Storbritannien i en månad och USA i två veckor. I den brittiska varianten har över 2,5 miljoner människor registrerat sina symptom.

Användarna ska rapportera in symtom varje dag och syftet är att få veta var i landet risken för smitta är hög, hur fort viruset sprids i olika landsdelar samt vilka faktorer som ökar risken för att bli allvarligt sjuk.

Appen – Covid Symptom Tracker – släpptes på onsdagsmorgonen. Vid klockan 09.15 på lördagsmorgonen, alltså efter tre dygn, är antalet användare i Sverige nu 44 421, enligt Lunds universitet.

När TT pratar med Franks drygt tre timmar senare säger han att det stigit till strax under 48.000.

I appen registrerar användaren bland annat födelseår, kön, hemvist, längd, vikt och symtom.

Forskarna hoppas snart kunna släppa de första kartorna över den möjliga smittspridningen. Men först måste tillräckligt många i olika regioner delta för att få goda underlag, och dessutom måste analyser till av exempelvis demografiska faktorer som fördelningen av män och kvinnor samt åldersstrukturer i respektive områden, påpekar Paul Franks.

”Allt det är sådant vi måste ta hänsyn till innan vi släpper en karta. Förhoppningsvis kan vi göra det i början av nästa vecka, möjligen på måndag.”

Dessutom är det viktigt, säger Franks, att ha tillräckligt underlag för att kunna bygga tidslinjer av förändringar av inrapporterade symtom i olika delar av landet.

”Det är i det som kraften ligger i det här. Om människor registrerar sina symtom varje dag kan man se var intressanta fläckar för möjlig smittspridning växer fram.”

Forskarna har erbjudit Folkhälsomyndigheten (FHM) att ta del av resultaten i appen som beslutsunderlag.

I måndags stoppade FHM ett digitalt verktyg som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tagit fram, för att bland annat kartlägga upplevda symtom. Då var bedömningen att riskerna – bland annat i form av ökat tryck på sjukvården – var betydligt större än de möjliga vinsterna.

Paul Franks säger att allt han och hans medarbetare kan göra är att ta fram så användbara och korrekta uppgifter de kan.

”Sedan är det upp till FHM om de anser att de kan använda dem, och de kan kanske ha goda orsaker till att besluta att det här inte är användbart. Det är upp till dem, som experter på folkhälsa.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera