Annons

Snabbväxande bankapp utmanar Klarna – vill låta svenskar delbetala i efterhand

Charlotta Åsell är kommunikationschef på bankutmanaren PFC.
Charlotta Åsell är kommunikationschef på bankutmanaren PFC. Foto: Press
Svenska PFC växer enligt egen utsago med 10 000 användare i månaden och utmanar aktörer som Klarna och Qliro med sin bankapp. Nu skruvar de upp konkurrensen ytterligare – genom att erbjuda delbetalningar i efterhand utan ränta. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fintechbolaget PFC har på kort tid seglat upp som ett alternativ till de traditionella bankerna och är enligt egen utsago Sveriges snabbast växande bankutmanare. Bolaget grundades 2012 under namnet Betalo, men bytte 2018 namn till PFC – som står för ”Personal Finance Company”. 

Bolaget erbjuder dels ett betalkort i samarbete med Mastercard, som laddas med pengar från kundens vanliga bankkonto. Det stora löftet är dock att göra kundernas vardagsekonomi lättare att hantera. Via en app i mobilen kan konsumenten till exempel få koll på sitt sparande och sina utgifter.

Enligt kommunikationschefen Charlotta Åsell växer PFC med 10 000 nya användare i månaden, och är nu uppe i totalt 70 000 användare i Sverige. 

Med sig på resan har man fått storbanken Nordea, som investerat 90 miljoner kronor i bolaget. 

Läs mer: Nordea investerar 50 miljoner i hans svenska bankutmanare 

Stödet kan behövas – i dag slåss ett antal aktörer inom den digitala betalmarknaden om att vinna kundernas tillit. Det handlar bland andra om Klarna, Qliro och Svea Ekonomi.  

Och nu sticker PFC ut hakan och lanserar delbetalningar till en fast månadsavgift, på en marknad som annars präglas av saftiga krediträntor. 

”Vi tror att det blir mer lättförståeligt och transparent när man har en fast månadsavgift”, säger Charlotta Åsell. 

Den fasta månadsavgiften hos PFC baseras på summan som man vill delbetala. Handlar kunden till exempel en festivalbiljett för upp till 2 000 kronor tillkommer en månadsavgift på 30 kronor fram tills att skulden är avbetalad. Köper man istället en flygbiljett för upp till 10 000 kronor växer avgiften till 50 kronor i månaden. 

Via Klarna är det gratis att skjuta på betalningen i två veckor via faktura. Väljer kunden istället att delbetala ett köp uppgår krediträntan till 19,9 procent. Utöver det tillkommer en administrativ avgift på 29 kronor i månaden. 

Ungefär likadant funkar det hos det börsnoterade betalbolaget Qliro – som också har en kreditränta på 19,9 procent samt tar ut en administrativ avgift på 29 kronor i månaden.

Med PFC:s nya kreditprodukt är det möjligt att delbetala ett köp efter att det genomförts. 

”Inom 30 dagar efter att köpet har gjorts så kan du i efterhand välja att få hela summan tillbaka. Månaden efter kommer första delbetalningen med en månadsavgift”, säger Charlotta Åsell.

Vad är vitsen med att göra det här i efterhand – har man redan betalat för produkten är det väl krångligare att göra en delbetalning, och att på det betala en månadsavgift? 

”I vissa lägen behöver man en buffert eller en brygga eftersom planer ändras eller för att man behöver tänka om. Och då är det här en möjlighet att göra det.” 

Den räntefria delbetalningen som går att beställa i efterhand blir PFC:s första kreditprodukt, och ses som ett steg på vägen mot det större målet – att bli en heltäckande mobilbank.

”Vår ambition har alltid varit att bli en fullskalig ekonomiapp. Vi bygger vi en produktportfölj med betalkort, spenderingsinsikter, sparfunktioner och budgetverktyg. Nu blir kreditprodukter en del av den portföljen”, säger Charlotta Åsell. 

Läs mer: Rekord för bankutmanare – växer med 10 000 användare per månad 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer