Hoppa till innehållet

Snabbväxande Star Stable köper Pixel Tales

Hästspelet Star Stable har seglat upp som en riktig kassako på den svenska spelhimlen. Nu köper bolaget bakom spelet upp utvecklingsstudion Pixel Tales för 20 mkr. 

Sedan lanseringen 2011 har onlinespelet Star Stable vuxit till en rejäl framgångssaga. Idag har spelet, som riktar sig i huvudsak mot hästintresserade tjejer och unga kvinnor, drygt 6 miljoner registrerade spelare världen över. Bolaget Star Stable Entertainment räknar i år med att omsätta över 100 mkr, nära nog en fördubbling jämfört med i fjol.

Nu gör företaget sitt första förvärv i form av utvecklingsstudion Pixel Tales, som köps upp för 20 mkr. Pixel Tales har tidigare arbetat med utvecklingen av Star Stable på licens, men blir nu alltså en del av moderbolaget.

Säljare är Pixel Tales fyra grundare: Marcus Thorell, Johan Sjöberg, Anders Åkerfeldt och Andreas Thorsén, som till vardags är CTO vid Angry Birds-skaparen Rovios kontor i Stockholm.

Fredric Gunnarson, vd Star Stable, med hästen Savanna. Foto: Kicki Elofsson

Förutom bolagets tolv anställda följer även rättigheterna till spelmotorn i Star Stable – något förenklat den underliggande teknikplattformen – med i affären.

“Det blev helt enkelt smidigare att förvärva bolaget. Nu äger vi dessutom motorn som vi utvecklar på”, säger Fredric Gunnarson, vd för Star Stable Entertainment.

Star Stable Entertainment grundades av internetveterarerna Ola Ahlvarsson, Peter Liljestrand och Johan Edfelt, som alla kvarstår som storägare. I våras tog bolaget in 10 miljoner kronor från finansmannen Claes-Henrik Julander, tidigare vd för Pan Capital, i en affär som värderade hela Star Stable till en kvarts miljard kronor.

Intäkterna kommer dels från prenumerationsavgifter, dels från försäljning av spelets egen valuta “star coins”, som används för att köpa föremål och annat i spelet.

Star Stable riktar sig i huvudsak mot en mycket ung målgrupp. Det ställer stora krav på hur spelupplevelsen är utformad, säger Fredric Gunnarson.

“För många unga tjejer är vi den första kontakten med internet och att kommunicera med andra över internet. Vi tar det på stort allvar, vi vill att det ska bli en positiv upplevelse”, säger han.

Av bolagets 57 anställda är 18 såkallade “game masters”, personer som är aktiva i spelet och ser till att interaktionen mellan spelarna sker på ett bra och konstruktivt sätt.

“Spelarna är jättehärliga men inte alltid så snälla mot varandra. Det blir som en skolgård i jätteformat”, säger Fredric Gunnarson.

“Till saken hör att vi inte har något dödande i spelet. Det handlar istället om att hjälpa varandra och rädda den här ön man befinner sig på från elaka, kommersiella krafter som vill bygga bostadsrätter eller exploatera naturtillgångar”, fortsätter han.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera