Hoppa till innehållet

”Snapchats notering avgör Spotifys öde”

Snapchats börsnotering rycker allt närmare. Hur det mottas av investerarna blir avgörande för Spotifys noteringsplaner, skriver Viktor Ström. 

Viktor Ström, redaktör på Di Digital.
Viktor Ström, redaktör på Di Digital.

På torsdagskvällen lämnade Snap (som Snapchats ägarbolag heter) in sin dokumentation till amerikanska finansinspektionen SEC inför den stundande noteringen. Snapchat planerar att ta in 3 miljarder dollar i samband med noteringen vilket gör det till den största noteringen av ett socialt medieföretag sedan Facebook gick till börsen 2012. 

Läs mer: Här är Snapchats hemliga siffror inför noteringen

Investerarna diskuterar om Snapchat kommer att bli nästa Facebook eller nästa Twitter. Facebook har gjort succé på börsen medan Twitters börskurva mer liknar en störtloppsbacke. Skillnaden mellan de båda bolagen är i dag tydlig. Facebook fortsätter att addera användare i rasande fart, har gjort ett lyckat skifte till mobilen och skapat ett allt mer attraktivt annonserbjudande. Twitter å andra sidan kämpar såväl med användartillväxt som fungerande intäktsströmmar.

Snapchat ser i dag ut att befinna sig någonstans mittemellan de båda bolagen. Å ena sidan är Snapchats användare, precis som Facebooks, extremt aktiva på plattformen. Å andra sidan dras bolaget med förlustsiffror som mer liknar Twitter än Facebook som faktiskt var lönsamt redan vid noteringen.

En lyckad börsdebut för Snapchat innebär att Daniel Ek kan dansa in på New York-börsen innan året är över.

Hur Snapchat mottas av aktiemarknaden har stor betydelse för den svenska startupscenen. Sveriges klarast lysande startupbolag, Spotify, tog förra våren in en miljard dollar i finansiering. Villkoren är utformade på ett sätt som gör att Spotify i princip måste börsnotera bolaget före mars 2018. Om noteringen sker i slutet av 2017 eller början av 2018 är en fråga som verkar väcka stort intresse. Men den stora frågan är en annan: Hur sugna är investerarna på ett digitalt bolag med stark användartillväxt men stora förluster?

Ja, i och med Snapchats notering så får vi faktiskt ett bra svar på det.

En lyckad börsdebut för Snapchat innebär att Daniel Ek kan dansa in på New York-börsen innan året är över. En misslyckad notering för Snapchat skulle däremot sätta Spotify i en knivig situation. Om Snapchat ratas av marknaden är risken stor att också Spotifys börsnotering inte blir någon jubelfest om man inte lyckas visa vinstsiffror i år. 

Läs mer: Techbolagen som väntas gå till börsen 2017

För den svenska startupscenen vore det en rejäl prestigeförlust. Spotify är exemplet som alltid lyfts fram när det moderna svenska internetundret ska visas upp. Ett skadeskjutet Spotify skulle få den svenska startupscenens lyskraft att falna rejält. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera