Annons
Viktor Ström, redaktör på Di Digital.

”Snapchats notering avgör Spotifys öde”

Digitaliseringen gör datacenter till en styrelsefråga: oåtkomlig data kostar företag miljoner SPONSRAT AV Digiplex

Jordan Belfort, tidigare aktiemäklare, känd från filmen Wolf of Wallstreet

”Wolf of Wall Street” om kryptotrenden: ”Största bedrägeriet någonsin”

Gigstrs vd Rasmus Solholm

Ställde om till bemanningsapp – omsatte 21 miljoner första året

Bofink vill optimera bolån – tar in namnkunnigt kapital

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

”Snapchats notering avgör Spotifys öde”

Viktor Ström, redaktör på Di Digital.
Viktor Ström, redaktör på Di Digital.
Snapchats börsnotering rycker allt närmare. Hur det mottas av investerarna blir avgörande för Spotifys noteringsplaner, skriver Viktor Ström. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På torsdagskvällen lämnade Snap (som Snapchats ägarbolag heter) in sin dokumentation till amerikanska finansinspektionen SEC inför den stundande noteringen. Snapchat planerar att ta in 3 miljarder dollar i samband med noteringen vilket gör det till den största noteringen av ett socialt medieföretag sedan Facebook gick till börsen 2012. 

Läs mer: Här är Snapchats hemliga siffror inför noteringen

Investerarna diskuterar om Snapchat kommer att bli nästa Facebook eller nästa Twitter. Facebook har gjort succé på börsen medan Twitters börskurva mer liknar en störtloppsbacke. Skillnaden mellan de båda bolagen är i dag tydlig. Facebook fortsätter att addera användare i rasande fart, har gjort ett lyckat skifte till mobilen och skapat ett allt mer attraktivt annonserbjudande. Twitter å andra sidan kämpar såväl med användartillväxt som fungerande intäktsströmmar.

Snapchat ser i dag ut att befinna sig någonstans mittemellan de båda bolagen. Å ena sidan är Snapchats användare, precis som Facebooks, extremt aktiva på plattformen. Å andra sidan dras bolaget med förlustsiffror som mer liknar Twitter än Facebook som faktiskt var lönsamt redan vid noteringen.

En lyckad börsdebut för Snapchat innebär att Daniel Ek kan dansa in på New York-börsen innan året är över.

Hur Snapchat mottas av aktiemarknaden har stor betydelse för den svenska startupscenen. Sveriges klarast lysande startupbolag, Spotify, tog förra våren in en miljard dollar i finansiering. Villkoren är utformade på ett sätt som gör att Spotify i princip måste börsnotera bolaget före mars 2018. Om noteringen sker i slutet av 2017 eller början av 2018 är en fråga som verkar väcka stort intresse. Men den stora frågan är en annan: Hur sugna är investerarna på ett digitalt bolag med stark användartillväxt men stora förluster?

Ja, i och med Snapchats notering så får vi faktiskt ett bra svar på det.

En lyckad börsdebut för Snapchat innebär att Daniel Ek kan dansa in på New York-börsen innan året är över. En misslyckad notering för Snapchat skulle däremot sätta Spotify i en knivig situation. Om Snapchat ratas av marknaden är risken stor att också Spotifys börsnotering inte blir någon jubelfest om man inte lyckas visa vinstsiffror i år. 

Läs mer: Techbolagen som väntas gå till börsen 2017

För den svenska startupscenen vore det en rejäl prestigeförlust. Spotify är exemplet som alltid lyfts fram när det moderna svenska internetundret ska visas upp. Ett skadeskjutet Spotify skulle få den svenska startupscenens lyskraft att falna rejält. 


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post