Annons

Snart intar förarlösa bilar Sveriges vägar

En självkörande Volvo XC90.
En självkörande Volvo XC90.
Flera projekt kring förarlösa bilar är redo att testas skarpt på svenska vägar, bland annat Volvos Drive Me, som programchefen för statligt finansierade Drive Sweden kallar för "det mest ambitiösa projektet vad gäller autonom körning i värden idag.”
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett antal större testar av självkörande fordon är på gång i Sverige, uppger Sveriges Radio. Det handlar bland annat om projekt från det statligt finansierade innovationsprogrammet Drive Sweden.

Läs även: Jättelik order till Volvo Cars

”I Stockholm kommer det gå en autonom självkörande minibuss i Kista-området och sedan i Barkarby, i en större utveckling som händer där. Tidigt nästa år kommer vi börja med en shuttlelinje på Chalmers i Göteborg. Vi kommer lägga till andra fordon i andra tillämpningar på Lindholmen. Inom ett halvår kommer vi att ha försök i både Kista, Barkarby och på olika håll i Göteborgsområdet. Kanske dessutom på några andra ställen runt om i landet”, säger Drive Swedens programchef Jan Hellåker till radiokanalen.

Minibussarna har redan testats i Kista, och då använde 3 000 personer linjen på fem dagar. Testat uppskattades, enligt Jan Hellåker.

Dessutom ska Volvo testa sina självkörande bilar i projektet Drive Me i Göteborg. På vissa sträckor kommer att bilen köra själv, samtidigt som föraren har möjligheten att styra.

”Det kommer vara jätteviktigt. För det är utan jämförelse det mest ambitiösa projektet vad gäller autonom körning i världen idag. Vi kommer att ha världens ögon riktade mot oss”, säger Jan Hellåker.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer