Annons

Snillebolaget Amra tar in 80 miljoner kronor

Tommy Johansson, vd på Amra.
Tommy Johansson, vd på Amra.
Amra, som mäter kroppsfetter med magnetkamera, tar in 80 miljoner kronor i riskkapital från Pfizer, Novo Nordisk och Industrifonden. Linköpingsbolaget tog i fjol hem segern vid pitchtävlingen Di Startup Tour.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter många månader av förhandlingar är det äntligen klart. Linköpingsbolaget Amra tar in 80 miljoner kronor (9 miljoner dollar) i riskkapital. Bakom investeringen står svenska Industrifonden (NTL), amerikanska Pfizer Venture Investments och danska Novo Seeds, som ägs av Novo Nordisk Foundation.

”Dessa ägare ger en fantastisk tyngd till Amra. Pfizer är världens största läkemedelsbolag. Novo Nordisk är Nordens högst värderade bolag alla kategorier, och är dessutom ledande inom diabetesläkemedel i världen. Vi är också mycket glada att Industrifonden, en av Nordens ledande investerare inom life science, fortsätter att investera i oss”, säger Tommy Johansson, vd på Amra.

Pfizer och Novo Seeds investering kommer att väcka stor uppmärksamhet

Amra har utvecklat en ny metod för att mäta kroppsfetter med magnetkamera. Bolagets kunder är sjukhus runt om i världen. Vidare samarbetar man bland annat med läkemedelsjätten Pfizer, vars riskkapitaldel nu alltså investerar i bolaget. Bolagets mål är att, baserat på patienternas kroppsprofil, bedöma risken för allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt, diabetes, leversjukdom och andra metabola sjukdomar. Man vill även hjälpa sjukvården att prioritera vilka patienter som ska behandlas först.

”Vårt mål på kort sikt är att Amra ska användas i läkemedelsprövningar. Pfizer och Novo Seeds investering kommer att väcka stor uppmärksamhet och öppna många dörrar till läkemedelsjättarna”, säger vd Tommy Johansson.

Han betonar att Pfizer blir en viktig inkörsport i USA, som spås bli Amras viktigaste marknad.

Amra är känt för många av Di Digitals läsare då bolaget tog hem segern vid pitchtävlingen Di Startup Tour den 8 december i fjol. Tommy Johansson sa då att målet var att ta in 100 miljoner kronor i riskkapital.

”Dessa investerare kommer att hjälpa oss att öka försäljningen så pass mycket att vi inte behöver alla 100 miljoner kronor”, säger vd Tommy Johansson.Foto:
Amra, med vd Tommy Johansson, tar hem förstapriset vid Di Digital Startup Tour. På andraplats kommer branschkollegan 1928 Diagnostic, med vd Kristina Lagerstedt (till vänster om Tommy Johansson på bilden).

Tommy Johansson även känd som grundade bakom kartbolaget C3 Technologies, som såldes till Apple år 2011. Han blev vd och delägare i Amra år 2012 och ägde innan kapitalrundan 18 procent av bolaget.

Amra hade en omsätning på 8 miljoner kronor 2015. Resultatet låg på -6 miljoner kronor samma år.

”Vi anställer folk löpande och är nu uppe i 26 medarbetare i Linköping, Oslo och Stockholm. Vi ska nu öppna säljkontor i Boston”, säger vd Tommy Johansson.

Han spår att Amra (NTL) omsätter över 50 miljoner kronor redan 2018.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen i den nordiska techsektorn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer