Annons

Socialförsäkringsutskottet eniga: "Stoppa onödiga utvisningar"

Utvecklaren Tayyab Shabab riskerar utvisning på grund av ett misstag hans tidigare arbetsgivare gjort.
Utvecklaren Tayyab Shabab riskerar utvisning på grund av ett misstag hans tidigare arbetsgivare gjort. Foto: Claudio Bresciani / TT
Socialförsäkringsutskottet kräver att regeringen ser över reglerna som ledde till ett utvisningsbeslut av utvecklaren Tayyab Shabab. Alla åtta partier i utskottet är eniga i frågan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Utskottet kräver att arbetskraftsinvandrare inte ska utvisas på grund av att arbetsgivaren gjort mindre administrativa misstag. Ledamöterna enades om kravet i dag på förmiddagen.

Di Digital har flera gånger skrivit om utvecklaren Tayyab Shabab, som skulle utvisas ur Sverige till Pakistan trots att han hade ett jobb. Anledningen var att hans tidigare arbetsgivare inte hade erbjudit ett tillräckligt stort lönepåslag för att täcka utgifter som pensions- och livförsäkring.

Läs mer: Han fick jobb som utvecklare – blir utvisad

"Det viktiga nu är att vi får stopp på de här orimliga utvisningarna. Det här drabbar både arbetsgivare och enskilda arbetstagare enormt hårt", säger Johanna Jönsson, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson till Sveriges radio.

Det pågår redan en utredning om reglerna för arbetskraftsinvandring med fokus på att stävja missbruk och få bort oseriösa arbetsgivare. Utskottet kräver nu att utredaren också undersöker i vilken omfattning arbetskraftsinvandrare nekas arbetstillstånd eller uppehållstillstånd på grund av små misstag.

"För mig som Socialdemokrat är det viktigt med det arbete som regeringen redan har vidtagit kring ordning och reda, och kring att stävja missbruk och utnyttjande fortsätter. Men det är tydligt att den rådande lagstiftningen har fel och brister som man behöver rätta till", säger utskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) till Sveriges radio.

Läs mer: Efter uppropen – kodarens utvisning överklagas

Den ideella organisationen Centrum för rättvisa driver Tayyab Shababs fall vidare i domstol. I slutet av oktober lämnade de in en överklagan till migrationsdomstolen i Stockholm. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer