Annons

Softbank gör reträtt – Wework-grundaren förlorar sin miljardärstatus

Weworks grundare Adam Neumann och Softbanks vd Masayoshi Son.
Weworks grundare Adam Neumann och Softbanks vd Masayoshi Son.
Kontorsuthyraren Weworks medgrundare Adam Neumann förlorade sin miljardärstatus på torsdagen, då finansiären Softbank drog tillbaka 3 miljarder dollar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I mitten av mars i år kom det uppgifter på att den japanska techinvesteraren Softbank eventuellt skulle backa ur från sin miljardinvestering på 3 miljarder dollar, motsvarande cirka 30 miljarder kronor, i Wework. 

Tanken var att Softbank skulle köpa aktier från befintliga ägare, men på torsdagen bestämde man sig för att inte genomföra köpet.

Till historien hör att Softbank fick gå in och rädda Wework efter bolagets börsfiasko i slutet av förra sommaren, då värderingen kollapsade och vd:n och medgrundaren Adam Neumann hade fått lämna sin post. Softbank trädde då in med 5 miljarder dollar, motsvarande nära 50 miljarder kronor. Pengarna lades till de 10 miljarder dollar som Softbank redan hade investerat genom sin fond Vision Fund.

I samband med det utlovade Softbank även investeringen på 3 miljarder dollar, och i den ingick att vd:n och medgrundare Adam Neumann skulle sälja av sitt innehav och lämna företaget. Enligt Softbank gav det dock upphov till problem med amerikanska regulatorer.

Sedan dess har värderingen fallit, tusentals anställda har fått gå från Wework och Softbanks investeringar i bolaget genom Vision Fund har tyngt konglomeratets resultat.

Läs också: Tyngt Softbank söker nya miljarder för att hjälpa portföljbolag i coronakrisen

Det uteblivna aktieköpet innebär nu att Adam Neumann förlorar sin miljardärstatus, räknat i dollar. Han skulle ha sålt resten av sina aktier för upp till ett värde av 970 miljoner dollar. 

Sedan köpet har värderingen dock gått ner ytterligare och Adam Neumanns andel beräknas vara värd runt 750 miljoner dollar, enligt en uträkning från Forbes. I början av 2019 gjorde samma tidning en kalkylering på 4,1 miljarder dollar.

Enligt Bloomberg är dock fallet ännu hårdare och värderar hans förmögenhet till 450 miljoner dollar, enligt tidningens miljardärindex. 

Läs också: Krisbolaget Wework får en ny vd – fastighetsveteran ersätter grundaren

Adam Neumann är också föremål för en utredning av New Yorks statsadvokat, enligt källor till Reuters. Bland annat för att han ska ha gynnat sig själv med att köpa fastigheter som han sedan hyrde ut till Wework. 

Han hade även planerat att Wework skulle betala honom nära 6 miljoner dollar, för att använda hans varumärke ”We” som bolaget tog med i sitt nya namn The We Company.

Adam Neumann beskrivs som en excentrisk person och har blivit föremål för ett par filmer som det finns planer på att producera. Och Apple ska göra en tv-serie om Weworks krasch.

Läs också: Bolaget kraschade totalt – blir tv-drama hos Apple

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer