Annons

Softbank kan ta kontroll över Wework

Weworks grundare Adam Neumann och Softbanks vd Masayoshi Son.
Weworks grundare Adam Neumann och Softbanks vd Masayoshi Son.
Japanska jättekonglomeratet Softbank förbereder ett finansieringspaket åt det finansiellt pressade co-workingföretaget Wework. Det skulle också innebära att grundaren Adam Neumann hamnar vid sidlinjen, rapporterar Wall Street Journal. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Co-workingjätten Wework är finansiellt pressat sedan bolagets planerade börsnotering hamnade i diket. Företagets kreditvärdighet har också ifrågasatts. 

Grundaren Adam Neumanns röststarka aktier skrämde som bekant bort många investerare i samband med noteringen kombinerat med en oro för lönsamheten. Allt slutade med att han själv lämnade vd-posten och att noteringen ställdes in. Nu jagar företaget istället finansiering, ett uppdrag som gått till JP Morgan.

JP Morgan skall också arbeta på en skuldbaserad lösning.

Softbank, som redan äger en tredjedel av Wework, skall samtidigt enligt källorna arbeta på en plan som innebär att företaget går in med åtskilliga miljarder dollar i bolaget. Det rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till källor. Finansieringen skall inkludera både nya aktier samt skulder. Blir en affär verklighet kommer i så fall Neumanns röstkontroll flyttas från honom till Softbank.

Softbank tänker i så fall även engagera sig ytterligare i att vända bolagets utveckling.

Wall Street Journal betonar också att det råder en stor osäkerhet och att det är oklart om det blir någon överenskommelse över huvud taget.

Läs mer: Weworks europeiska verksamhet visar rekordförlust

I Sverige och övriga Europa gör Weworks chefer sitt bästa för att tona ner krisen och lugna marknaden. I fredags kunde Di Digital rapportera att man dementerat uppgifter i Financial Times om att alla nya leasingavtal ligger på is. Satsningarna fortsätter, även i Sverige, heter det. 

”Weworks kärnverksamhet är stark och vi ska fortsätta teckna nya hyresavtal. Runt om i världen, även i Stockholm, fortsätter vi att utvärdera nya möjligheter med våra hyresvärdspartners och vi förblir engagerade för våra europeiska medlemmar och partners”, sa bolaget i ett uttalande som förmedlas av Philine von Hardenberg, pr-ansvarig på Wework i Norden, i fredags. 

Läs mer: Trots krisen: Wework vill expandera i Sverige 

Enligt källor till tidningen Fastighetsvärlden har Wework minst tre nya lokaler på gång i Stockholm. Det rör sig om en i city, en på Södermalm och en i närheten av Odenplan. Målet att nå 30 000–50 000 kvadratmeter stora lokaler i Stockholm står fast, heter det.

Det var i juni i år som Wework öppnade sitt första co-workingkontor mitt i Stockholm. Di Digital fick då besöka lokalerna i Urban Escape på Malmskillnadsgatan 32 och kunde kabla ut bilder och ett tv-inslag.

Läs mer: Hajpat Wework slår upp portarna i Stockholm  

(Finwire/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer