Annons

Softbank skjuter upp Vision Fund 2 – lanserar ”bryggfond” istället

Softbanks vd Masayoshi Son.
Softbanks vd Masayoshi Son. Foto: Kiyoshi Ota
Japanska konglomeratet Softbanks vd Masayoshi Son har meddelat att planerna för en andra Vision Fund på 108 miljarder dollar ska skalas ned, rapporterar Nikkei Asian Review.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Beskedet kom i samband med Softbanks rapport för fjolårets sista kvartal. Den uppvisade ett vinsttapp på hela 92 procent från samma period året innan.

Son förklarade att fonden skrotas eftersom investerarna blev ängsliga. För att stilla oron har han nu lovat att istället lansera en ”bryggfond”. Denna kommer att existera under en kortare tid än Vision Fund samt ha en mindre kapitalbas. 

Masayoshi Son sade att fondkapitalet ska investeras redan inom ett till två år.

”Jag vill göra något mindre med en kortare tidsperiod för att ge alla en känsla av lättnad innan vi formellt gör en större”, sade Softbank-chefen.

Vision Fund 2 var tänkt att redan i slutet av fjolåret komma att börja investera.

Anledningen till varför Softbank gör en reträtt på planerna är att första Vision Fund haft ett par investeringsmissar. Dessa avser främst taxiappbolaget Uber och kontorsuthyraren Wework. Sett i backspegeln kom fonden att betala ett överpris för båda bolagen sett till att Uber inte blivit en börssuccé och Wework helt fått skrota sin notering.

Läs mer: Softbanks vinst rejält nedåt - Vision Funds resultat negativt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer