Annons

Softbanks investerare rasar mot nya Vision Fund

Chris Coleman, som grundat Tiger Global, en av Weworks många lokaler, och Softbanks grundare och vd Masayoshi Son.
Chris Coleman, som grundat Tiger Global, en av Weworks många lokaler, och Softbanks grundare och vd Masayoshi Son.
Softbanks största investerare kritiserar lånestrukturen i deras nya jättefond. Detta efter att en serie dåliga investeringar drabbat den första fonden, Vision Fund, med närmare 1000 miljarder kronor i förvaltat kapital.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kritiken mot Softbank har haglat under de senaste veckorna från investerare som Capital Group, hedgefonden Tiger Global och Southeastern Asset Management. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor. 

Enligt investerarna kan detta leda till en intressekonflikt mellan cheferna och dem själva.

Investerarna uppges vara missnöjda med Softbanks arrangemang för en andra Vision Fund. Den ska etableras genom att bolaget bland annat lånar ut 20 miljarder dollar till sina chefer, inklusive vd Masayoshi Son, som därefter placerar pengarna i fonden som finansiärer. Enligt investerarna kan detta leda till en intressekonflikt mellan cheferna och dem själva, uppger källor.

Läs mer: Tiger Global dumpar Spotify-aktier 

Softbank har avböjt att kommentera. 

Vd:n Masayoshi Son har tidigare sagt sig vara medveten om kritiken mot bolagets aktie efter en rad dåliga investeringar. Kontorsuthyraren Wework och taxiappjätten Uber är några av innehaven som det visat sig att Softbank betalat ett överpris för. 

Softbank-aktien är ned 30 procent sedan i somras.

Länk till acast

(Finwire/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer