Hoppa till innehållet

Sommarhetta för riskkapitalet – svenska teknikbolag tog in 800 miljoner

Pengarna har fortsatt att flöda till svenska teknikbolag under sommarlunken. I juli månad fyllde tillväxtbolagen på sina kassor med totalt 800 miljoner kronor i nytt kapital.

Vois vd och medgrundare Fredrik Hjelm samt Yubicos vd och grundare Stina Ehrensvärd.
Vois vd och medgrundare Fredrik Hjelm samt Yubicos vd och grundare Stina Ehrensvärd.Foto: Di/Most Photos/press.

Coronavirusets spridning i Sverige tycks ha mattats av – och riskkapitalet är fortsatt villigt att investera nya pengar i tillväxtbolag utanför börsen. 

De sex största rundorna summerades till totalt 797 miljoner kronor under juli. Därutöver skedde också en mängd mindre kapitalanskaffningar.

Det innebär att det nu har investerats uppemot 1,6 miljarder kronor under de senaste två sommarmånaderna, då summan var ungefär lika stor i juni.

Största vinnare blev it-säkerhetsbolaget Yubico YUBICO -1,44%Dagens utveckling som säkrade ny finansiering från pensionsjätten AMF, samt elscooterbolaget Voi som räknade hem ytterligare medel från storägaren VNV Global.

Här är de fem största rundorna som offentliggjordes under juli:

Yubico – 300 miljoner kronor

Teknikbolaget Yubico har fyllt på kassan med 30 Mkr från pensionsjätten AMF, till en värdering om 6 miljarder kronor. Tanken är att Stina Ehrensvärds bolag nu ska öka produktionen av sina säkerhetsnycklar i Sverige och även börja hyra ut produkten till kunder.

Voi – 270 miljoner kronor

Elscooterbolaget Voi gjorde en jätteförlust på 770 Mkr under 2019 – och tog efter en tung period under coronapandemin in nytt kapital till en billigare värdering. Merparten av pengarna kommer från riskkapitalbolaget VNV Global och ska delvis finansiera en entré i Storbritannien. 

Corpower – 93 miljoner kronor 

Svenska Corpower vill revolutionera vågkraften med sina bojar, som ska lanseras kommersiellt runt 2024. Bland andra Preem-miljardären Mohammed al-Amoudi har investerat i bolaget.

Lifecare X – 60 miljoner kronor 

Lifecare X utvecklar en digital hälsoplattform som kallas för Imaginecare. Efterfrågan har fått ett uppsving under coronapandemin, då fler patienter krävt behandling i hemmet.

Edume – 44 miljoner kronor

Kinnevik-veteranen Jacob Waern driver utbildningsappen Edume från London, med 20 anställda. Bolaget har redan teknikjättar som Airbnb och Uber på kundlistan och har nu fyllt på kassan för att växa ännu snabbare.

Willa – 30 miljoner kronor 

Svenska Willa Pay vill hjälpa frilansare att ta betalt för sitt arbete. Tanken är att etablera sig i USA redan från start – vilket fått EQT Ventures att köpa in sig i bolaget.

De största riskkapitalrundorna månad för månad:

Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni




Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera