Annons

Sommarhetta för riskkapitalet – svenska teknikbolag tog in 800 miljoner

Vois vd och medgrundare Fredrik Hjelm samt Yubicos vd och grundare Stina Ehrensvärd.
Vois vd och medgrundare Fredrik Hjelm samt Yubicos vd och grundare Stina Ehrensvärd. Foto: Di/Most Photos/press.
Pengarna har fortsatt att flöda till svenska teknikbolag under sommarlunken. I juli månad fyllde tillväxtbolagen på sina kassor med totalt 800 miljoner kronor i nytt kapital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Coronavirusets spridning i Sverige tycks ha mattats av – och riskkapitalet är fortsatt villigt att investera nya pengar i tillväxtbolag utanför börsen. 

De sex största rundorna summerades till totalt 797 miljoner kronor under juli. Därutöver skedde också en mängd mindre kapitalanskaffningar.

Det innebär att det nu har investerats uppemot 1,6 miljarder kronor under de senaste två sommarmånaderna, då summan var ungefär lika stor i juni.

Största vinnare blev it-säkerhetsbolaget Yubico som säkrade ny finansiering från pensionsjätten AMF, samt elscooterbolaget Voi som räknade hem ytterligare medel från storägaren VNV Global.

Här är de fem största rundorna som offentliggjordes under juli:

Yubico – 300 miljoner kronor

Teknikbolaget Yubico har fyllt på kassan med 30 Mkr från pensionsjätten AMF, till en värdering om 6 miljarder kronor. Tanken är att Stina Ehrensvärds bolag nu ska öka produktionen av sina säkerhetsnycklar i Sverige och även börja hyra ut produkten till kunder.

Voi – 270 miljoner kronor

Elscooterbolaget Voi gjorde en jätteförlust på 770 Mkr under 2019 – och tog efter en tung period under coronapandemin in nytt kapital till en billigare värdering. Merparten av pengarna kommer från riskkapitalbolaget VNV Global och ska delvis finansiera en entré i Storbritannien. 

Corpower – 93 miljoner kronor 

Svenska Corpower vill revolutionera vågkraften med sina bojar, som ska lanseras kommersiellt runt 2024. Bland andra Preem-miljardären Mohammed al-Amoudi har investerat i bolaget.

Lifecare X – 60 miljoner kronor 

Lifecare X utvecklar en digital hälsoplattform som kallas för Imaginecare. Efterfrågan har fått ett uppsving under coronapandemin, då fler patienter krävt behandling i hemmet.

Edume – 44 miljoner kronor

Kinnevik-veteranen Jacob Waern driver utbildningsappen Edume från London, med 20 anställda. Bolaget har redan teknikjättar som Airbnb och Uber på kundlistan och har nu fyllt på kassan för att växa ännu snabbare.

Willa – 30 miljoner kronor 

Svenska Willa Pay vill hjälpa frilansare att ta betalt för sitt arbete. Tanken är att etablera sig i USA redan från start – vilket fått EQT Ventures att köpa in sig i bolaget.

De största riskkapitalrundorna månad för månad:

Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer