Annons

Sonos stämmer Google – hävdar att sökjätten stulit teknik för smarta högtalare

Sonos smarta högtalare och en av Googles röststyrda högtalarprodukter.
Sonos smarta högtalare och en av Googles röststyrda högtalarprodukter.
Sonos stämmer Google. Högtalarjätten påstår att sökjätten har kopierat deras patenterade högtalarteknologi, och samtidigt undergrävt den på marknaden. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under tisdagen stämde Sonos Google i två federala domstolar, skriver New York Times. Bolaget söker kompensation för förlorade intäkter och kräver ett förbud mot försäljning av Googles högtalare, smartphones och bärbara datorer i USA. 

Sonos anklagar Google för att ha gjort intrång på fem av sina patent, inklusive teknik som låter trådlösa högtalare ansluta och synkronisera med varandra.

Bakgrunden till konfliken började 2013 då Google gick med på att bygga sin musiktjänst så att den enkelt kunde integreras med Sonos högtalare för hemmet. I samband med detta lämnade Sonos över ritningarna till sina högtalare. 

Det kändes som ett ofarligt drag, enligt Sonos chefer. Google var ju ett internetföretag och byggde inte egna högtalare. Men i slutet av 2016 lanserade Google sina röststyrda, uppkopplade högtalare under varumärket Google Home.  

Sonos klagomål handlar om mer än en patentstrid med Google. Åtgärden uppges komma efter år av växande beroende för Sonos av både Google och Amazon. Sonos menar att teknikjättarna använder sin storlek för att pressa dem på marknaden för högtalare för hemmet. 

Läs mer: Spotify-kunder i USA får kostnadsfri Google-högtalare

Sonos marknadsför sina högtalare på Google och säljer dem på Amazon. De byggde in bolagens musiktjänster och virtuella assistenter direkt i sina produkter. 

Sedan lanserade både Google och Amazon egna högtalare, dumpade priserna på smarta högtalare och stal Sonos teknologi, enligt bolaget. Google och Amazon säljer nu lika många högtalare på några månader som Sonos säljer på ett år.

”Google har medvetet kopierat vår patenterade teknik,” säger Sonos vd Patrick Spence, enligt New York Times. 

”Trots våra upprepade och omfattande ansträngningar under de senaste åren har Google inte visat någon vilja att arbeta med oss ​​på en ömsesidigt fördelaktig lösning. Vi har inget annat val än att stämma”, säger han. 

Sonos chefer uppger att de beslutat att stämma endast Google, eftersom de inte kunde riskera att slåss mot två techjättar samtidigt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer