Annons

Sophia Bendz: Därför kommer nästa gigant från Europa

Sophia Bendz på riskkapitalbolaget Atomico är på plats på Slush i Helsingfors.
Sophia Bendz på riskkapitalbolaget Atomico är på plats på Slush i Helsingfors. Foto: Jesper Frisk
Nästa techjätte är inte amerikansk eller kinesisk, utan europeisk, menar Sophia Bendz på riskkapitalbolaget Atomico. ”Vi har fler utvecklare i Europa än vad USA har”, säger hon till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Helsingfors) ”När Skype och Spotify startades fanns ingen startupscen i Stockholm. Om du ville resa pengar fick du flyga till Silicon Valley. I dag är det helt annorlunda. Det kommer flygplan med investerare från USA för att träffa europeiska entreprenörer”, säger Sophia Bendz när Di Digital träffar henne på tech-konferensen Slush i Helsingfors.

Hon är investeringsrådgivare på riskkapitalbolaget Atomico som grundades av Skype-miljardären Niklas Zennström och som i våras stängde sin fjärde fond, på över 6 miljarder kronor.

Förutom att själv vara ängelinvesterare och styrelseproffs har hon en bakgrund som marknadsföringschef på Spotify.

På Slush har hon och Atomico presenterat sin årliga rapport över den europeiska startupscenen. Bilden som målas upp i rapporten är en europeisk tekniksektor som är stadd i snabb tillväxt. I år kommer investeringarna till europeisk tech landa på omkring 160 miljarder kronor, och därmed krossa fjolårets rekord, spår Atomico.

Läs mer: Atomico: Europeisk tech krossar rekorden i år

Förutsättningarna finns där för att ett europeiskt techbolag ska växa till bolag i 100 miljarderdollarsklassen menar hon.

En av dem är att grundarna inte säljer för tidigt.

”Nu hoppas vi att europeiska entreprenörer håller ut och inte blir uppköpta. Jag är glad och stolt över vad Daniel Ek och Martin Lorentzon har gjort med Spotify. De vill bygga det större och större", säger hon.

Läs även: Sophia Bendz: ”Jag fick de bästa åren på Spotify” 

I rapporten menar Atomico dessutom att den europeiska scenen står på egna ben, och är fullt jämförbar med den kinesiska eller amerikanska.

"Vi har många erfarna entreprenörer. De som har drivit en startup vill inte jobba på en bank. De vill bli ängelinvesterare eller starta ett nytt bolag. Det finns en återvinning av talang. Dessutom finns fler ängelinvesterare än tidigare, och de erbjuder inte bara pengar utan kunskap”, säger Sophia Bendz och fortsätter:

”Vi har fler utvecklare i Europa än vad USA har”.

Enligt rapporten har Europa 5,5 miljoner utvecklare medan USA har knappt 5 miljoner.

En annan viktig trend i Europa är att allt fler storbolag närmar sig startupscenen.

”När de här stora företagen digitaliseras så händer det väldigt mycket väldigt snabbt. Digitaliseringen är inte bara något som startupbolagen gör, utan något som alla berörs av.”

I förra årets rapport pekade Atomico ut så kallade deeptech-bolag som något att hålla ögonen på. Dessa sysslar med bland annat AI, förarlös teknologi eller verkar i gränslandet mellan hårdvara och mjukvara.

I år har investeringarna i europeisk deeptech vuxit med 40 procent till motsvarande knappt 30 miljarder kronor. Mer är att vänta enligt Sophia Bendz.

”Vi ser en imponerande tillväxt, både när det gäller investeringar och bolag. Det saktar inte ned heller, utan vi är bara i början av det."

Kryptoteknologi och ICO:er, eller initial coin offerings, är andra heta områden enligt Sophia Bendz. Den senare tekniken innebär att andelar i nya kryptovaluteprojekt byts mot andra kryptovalutor eller vanliga valutor. Under 2017 har mer än 25 miljarder kronor samlats in i ICO:er.

Läs mer: Atomico: Här är trenderna som dominerar Europas techsektor

Atomico följer trenden noggrant berättar Sophia Bendz, även om de än så länge inte har något kryptorelaterat företag i portföljen.

”Nya sätt att applicera blockkedjetekniken, som i detta fall när den korsbefruktas med crowdfunding, är spännande. Men regelverket har inte hunnit med och än så länge befinner sig ICO:er fortfarande i ett tidigt stadie”, säger hon och fortsätter:

”Det finns en nyfikenhet i Sverige kring nya teknologier och hur de kan användas. Ett imponerande exempel är Riksbankens utredning kring att ge ut en e-krona.”

Läs även: Då kan e-kronan vara här: "Ett långsiktigt projekt" 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer