Hoppa till innehållet

Sophia Bendz om hur riskkapitalet fördelas: ”Deprimerande – måste ändras”

Entreprenörer och investerare reagerar starkt på Di Digitals granskning av hur riskkapitalet fördelar sig mellan könen. ”Det här gapet är för stort”‚ säger drönarbolaget Globhes grundare Helena Samsioe.

Sophia Bendz, investerare på riskkapitalbolaget Atomico, fotograferad under techkonferensen Slush i Helsingfors.
Sophia Bendz, investerare på riskkapitalbolaget Atomico, fotograferad under techkonferensen Slush i Helsingfors.Foto: Jesper Frisk

I fjol lockade den svenska startupsektorn över 11 miljarder kronor i kapital. Men bara en knapp procent av den potten gick till kvinnliga grundarteam. 88 procent gick till bolag helt grundade av män, medan 11 procent gick till blandade grundarteam.

Det visar den senaste upplagan av Di Digitals återkommande granskning av hur riskkapitalet fördelar sig efter könen.

Enligt Fredrika Gullfot, vd för börsnoterade Simris Alg, har kvinnliga entreprenörer svårt att få gehör för sina idéer eftersom investerarna ofta visar sig opålästa på deras områden. 

Sophia Bendz, som länge var marknadschef på Spotify och numera letar nya investeringar åt Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico, kallar siffrorna ”deprimerande”: 

Även i andelen nystartade företag är kvinnor underrepresenterade. Enligt myndigheten Tillväxtanalys bildade kvinnor 32 procent av de nystartade företagen i Sverige 2016.

”Så är det. Verkligheten måste speglas också, men det här gapet är för stort”, säger Helena Samsioe som har grundat drönarbolaget Globhe.

Globhe var med och pitchade på Di Digitals tävling Female Founders, vars syfte är att lyfta fram techbolag med kvinnliga grundare. Just på pitchevenemang blir kvinnor ofta särbehandlade, säger Helena Samsioe.

Män investerar oftare i män medan kvinnor investerar i båda könen, är min erfarenhet

”Kvinnliga grundare får en annan typ av frågor. Manliga grundare får ofta frågor om hur de ska erövra världen med sina bolag, medan man frågar kvinnor hur de ska göra för att inte misslyckas. Det är en avgörande skillnad.”

Enligt henne sker förändringen först när riskkapitalbolagen får en jämnare fördelning mellan kvinnor och män.

Det svenska riskkapitalbolaget Northzone, en av de större institutionella investerarna i techbolag i Norden, fick nyligen sin tredje kvinnliga partner. Men hos konkurrenten Creandum är samtliga partners män.

Hos Atomico, som har sin bas i London, är två av 17 partners kvinnor.

”Väldigt många av investerarna är män än i dag. Det tenderar att vara så att män oftare investerar i män, medan kvinnor investerar i båda könen. Det är min erfarenhet”, säger Helena Samsioe.

Di Digital har sökt Creandum och Atomico.

Läs hela granskningen:

Foto:

Granskning: Kvinnliga entreprenörer får mindre än 1 procent av riskkapitaletFoto: Jesper Frisk

Startupgrundaren: Vi kvinnor granskas på ett tuffare sätt

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera