Annons

Sophia Bendz om hur riskkapitalet fördelas: ”Deprimerande – måste ändras”

Sophia Bendz, investerare på riskkapitalbolaget Atomico, fotograferad under techkonferensen Slush i Helsingfors.
Sophia Bendz, investerare på riskkapitalbolaget Atomico, fotograferad under techkonferensen Slush i Helsingfors. Foto: Jesper Frisk
Entreprenörer och investerare reagerar starkt på Di Digitals granskning av hur riskkapitalet fördelar sig mellan könen. ”Det här gapet är för stort”‚ säger drönarbolaget Globhes grundare Helena Samsioe.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I fjol lockade den svenska startupsektorn över 11 miljarder kronor i kapital. Men bara en knapp procent av den potten gick till kvinnliga grundarteam. 88 procent gick till bolag helt grundade av män, medan 11 procent gick till blandade grundarteam.

Det visar den senaste upplagan av Di Digitals återkommande granskning av hur riskkapitalet fördelar sig efter könen.

Enligt Fredrika Gullfot, vd för börsnoterade Simris Alg, har kvinnliga entreprenörer svårt att få gehör för sina idéer eftersom investerarna ofta visar sig opålästa på deras områden. 

Sophia Bendz, som länge var marknadschef på Spotify och numera letar nya investeringar åt Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico, kallar siffrorna ”deprimerande”: 

Även i andelen nystartade företag är kvinnor underrepresenterade. Enligt myndigheten Tillväxtanalys bildade kvinnor 32 procent av de nystartade företagen i Sverige 2016.

”Så är det. Verkligheten måste speglas också, men det här gapet är för stort”, säger Helena Samsioe som har grundat drönarbolaget Globhe.

Globhe var med och pitchade på Di Digitals tävling Female Founders, vars syfte är att lyfta fram techbolag med kvinnliga grundare. Just på pitchevenemang blir kvinnor ofta särbehandlade, säger Helena Samsioe.

Män investerar oftare i män medan kvinnor investerar i båda könen, är min erfarenhet

”Kvinnliga grundare får en annan typ av frågor. Manliga grundare får ofta frågor om hur de ska erövra världen med sina bolag, medan man frågar kvinnor hur de ska göra för att inte misslyckas. Det är en avgörande skillnad.”

Enligt henne sker förändringen först när riskkapitalbolagen får en jämnare fördelning mellan kvinnor och män.

Det svenska riskkapitalbolaget Northzone, en av de större institutionella investerarna i techbolag i Norden, fick nyligen sin tredje kvinnliga partner. Men hos konkurrenten Creandum är samtliga partners män.

Hos Atomico, som har sin bas i London, är två av 17 partners kvinnor.

”Väldigt många av investerarna är män än i dag. Det tenderar att vara så att män oftare investerar i män, medan kvinnor investerar i båda könen. Det är min erfarenhet”, säger Helena Samsioe.

Di Digital har sökt Creandum och Atomico.

Läs hela granskningen:

Foto:

Granskning: Kvinnliga entreprenörer får mindre än 1 procent av riskkapitaletFoto: Jesper Frisk

Startupgrundaren: Vi kvinnor granskas på ett tuffare sätt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer