Hoppa till innehållet

Sophie Stenbeck hyllar sin bror – blir partner i Max Ventures

Sophie Stenbeck hedrar sin yngre bror genom att bli partner i hans riskkapitalbolag. Under det nya namnet Max Ventures ska hon investera i nära 30 unga techbolag. ”Det var mer eller mindre allt Max pratade om”‚ säger hon.

Sophie Stenbeck, äldre syster till avlidne Max Stenbeck, med sin nya affärspartner Ryan Darnell utanför kontoret i New York.
Sophie Stenbeck, äldre syster till avlidne Max Stenbeck, med sin nya affärspartner Ryan Darnell utanför kontoret i New York.Foto: Pontus Höök

Vid Max Stenbecks skrivbord på nedre Manhattan sitter numera hans fyra år äldre syster.

Sophie Stenbeck var under en tid osäker på om hon ville bli partner i sin brors bolag Basset Investment Group. Men tre år efter Max plötsliga bortgång i diabetes är hon nybliven partner på riskkapitalbolaget, som nyligen bytte namn.

Numera heter bolaget Max Ventures.

”Det kändes helt naturligt att fortsätta med något som Max älskade, som han var väldigt bra på och som många inte kände till att han sysslade med”, säger Sophie Stenbeck i en intervju med Di Digital.

Vi brukade lyssna på Kinneviks telefonkonferenser

Nu håller bolaget på att stänga sin andra fond, där Sophie Stenbeck själv är investerare. Pengarna ska gå till närmare 30 svenska och amerikanska startupbolag över två års tid.

”Bolaget är döpt efter Max men namnet beskriver också hur vi gillar att göra saker”, säger Sophie Stenbeck.

Basset Investment Group bildades av Max Stenbeck och Ryan Darnell 2013. På den tiden var e-handlaren Zalando och ryska radannonssajten Avito kronjuvelerna i Kinneviks digitala portfölj.

”Vi brukade lyssna på Kinneviks telefonkonferenser och prata om hur de digitala ekosystemen utanför USA skulle utvecklas”, säger Ryan Darnell.

Tillsammans hann de investera i 14 bolag. I portföljen finns än i dag det svenska bloggnätverket Bloglovin, mathandlaren Boxed och det indiska transportbolaget Zoomcar. De utbytte information med Sophie Stenbeck, som då investerade främst i samhällsnyttiga projekt.

Max Stenbeck ska ha varit mycket engagerad i sina investeringar.

”Det var mer eller mindre allt han pratade om med mig. När han gick bort var jag inte säker på om jag kunde fortsätta eftersom det var Max kapital och Max medarbetare”‚ säger Sophie Stenbeck.

Läs mer: Kinnevik investerar 80 miljoner i budbolaget Budbee 

Att investera i unga entreprenörer lockade. Under en prövoperiod lade hon och Ryan Darnell till ytterligare 13 bolag i portföljen. Till slut bestämde de sig för att bli partners ihop och döpa om bolaget i Max namn.

I Soho på Manhattan är kontoret relativt oförändrat. Den samtida konst som Max Stenbeck köpte till kontoret hänger kvar. Det hänger ett porträtt av honom med sin bassethund. I rummet intill står ett foto av pappa Jan Stenbeck med en hund av samma ras.

Tanken med Max Ventures är att hitta svenska startups som kan dra nytta av bolagets nätverk i USA. Till sin hjälp har bolaget Natalia Brzezinski, en ”god vän” som dessutom är vd för Daniel Ek och Ash Pournouris stjärnprydda techkonferens Symposium.

”Vi ser att techbolag expanderar globalt mycket snabbare än tidigare. Det är särskilt tydligt i Sverige, där man har en mindre hemmamarknad. Kompetensen är inte längre koncentrerad till Silicon Valley. Och grundare av techbolag söker sig till ekosystem utanför deras hemländer i ett mycket tidigare skede”, säger Ryan Darnell.

Max Ventures har redan investerat i ett nytt svenskt techbolag, säger han. Sedan blir han tystlåten.

”Jag tror inte att bolaget vill att vi presenterar nyheten åt dem”‚ säger Ryan Darnell.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera