Annons

Soundcloud flyttar till skatteparadis

Soundcloud grundades i Stockholm 2007 men flyttade snart till Berlin. Numera finns moderbolaget i Caymanöarna.
Soundcloud grundades i Stockholm 2007 men flyttade snart till Berlin. Numera finns moderbolaget i Caymanöarna.
Svenskgrundade Soundcloud har flyttat sitt moderbolag till Caymanöarna, kan Di Digital avslöja. Därmed är det upplagt för skatteklipp vid en försäljning av bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Musikplattformen Soundcloud har över 190 miljoner låtar och en stark ställning inom populärkulturen. Bland delägarna finns alla från Index Ventures till Twitter och Ashton Kutchers A-Grade Investments.

För några år sedan var bolaget nära att köpas av Twitter för 1 miljard dollar. Senare, under 2016, kom Spotify nära ett förvärv av Soundcloud. Daniel Ek backade i sista stund.

I mitten på 2017, efter hundratals miljoner kronor i förluster under flera år, gjorde sig Soundclouds svenske vd och medgrundare Alexander Ljung av med 40 procent av sina medarbetare.

Soundcloud tog strax efter det in finansiering till en värdering på 1,4 miljarder kronor, en tredjedel så mycket som under 2016. Alexander Ljung ersattes av Kerry Trainor och nyligen uppgav Eric Wahlforss, Soundclouds andre grundare, att han skulle lämna sitt operativa uppdrag.

Nu kan Di Digital avslöja att Soundcloud också har upprättat en ny koncernstruktur. Det framgår av handlingar hos det brittiska bolagsverket.

Soundclouds nya moderbolag, Soundcloud Holdings, är baserat i Caymanöarna, ett brittiskt territorium i Karibiska havet där varken privatpersoner eller företag betalar skatt.

Därmed ansluter sig Soundcloud till den växande skaran techbolag och investerare med bas i låtskattejurisdiktioner som Kanalöarna, Malta och delstaten Delaware i USA. Bland de svenska exemplen finns Spotify, databasbolaget Neo4j och riskkapitalbolagen Creandum, Northzone och EQT Ventures.

Om Soundcloud skulle säljas dras det alltså ingen skatt på Caymanöarna. I teorin ska skattemyndigheter i andra länder kunna beskatta vinsten. Men allt beror på vilken insyn de får.

Den skattepolitiska experten Torsten Frensby drar en parallell till Svenkt näringslivs tidigare ordförande Leif Östlings omtalade holdingbolag på Malta.

”Risken är att utländska myndigheter inte får tillgång till den information de behöver för att ta ställning. Östlingeffekten, kan man kalla det. Så länge Skatteverket inte ställde några frågor så lämnade han inte ut någon information heller”, säger Torsten Fensby, son har ett förflutet inom bland annat OECD.

”Globaliseringen ger möjligheter att trolla bort vinsterna legalt på ett sätt som inte fanns tidigare”, tillägger han.

Läs mer: Soundcloud: Vi är här för att stanna

För många av Soundclouds ägare är det nu upplagt för skatteklipp. Detta eftersom flera redan är baserade i lågskatteländer.

Index Ventures, en av Soundclouds storägare, äger aktier via en fond baserad i brittiska Jersey. En annan storägare, Kleiner Perkins, har kopplingar till Brittiska jungfruöarna, enligt databasen baserad på de omtalade Panamadokumenten. Twitter investerade i Soundcloud 2016 via ett investmentbolag med bas i Delaware, en amerikansk delstat känd för sina låga bolagsskatter.

I sin senaste årsredovisning är Soundcloud fåordigt om den nya bolagsstrukturen. Eftersom verksamheten går med förlust räknar man inte med att betala skatt i närtid. Bolaget anser sig ha skattemässig hemvist i Storbritannien, USA, Bulgarien och Australien.

”Cayman Islands-bolaget valdes eftersom det erbjöd den mest flexibla holdingstrukturen givet vår hemvist i Storbtiannien och vår finansieringsrunda i augusti 2017”, skriver Soundclouds talesperson Sheri Ladner i ett mejl till Di Digital.

Huruvida Soundclouds ägare skulle få tillbaka sina pengar vid en försäljning är oklart. Men enligt siffrorna för 2017 ser bolaget ut att vara på rätt väg finansiellt.

Läs mer: Här är 21 svenska bolag med miljardvärdering

Intäkterna ökade med nära 90 procent det året, till 950 miljoner kronor, medan förlusterna minskade. Sammanlagt gick bolaget back med 600 miljoner kronor.

Soundcloud tar betalt av både artister som laddar upp sin musik och av konsumenter som betalar för streamingtjänsten Soundcloud Go, med en komplett musikkatalog. Omkring 80 procent av försäljningen består av abonnemangsintäkter.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer