Hoppa till innehållet

Soundcloud slaktar personalstyrkan: säger upp 173 medarbetare

Svenskgrundade Soundcloud säger upp 173 medarbetare i ett massivt sparpaket. Det skriver medgrundaren Alexander Ljung i ett blogginlägg där ordet "självständig" upprepas åtskilliga gånger.

Soundclouds två grundare Eric Wahlforss (t.v.) och Alexander Ljung.
Soundclouds två grundare Eric Wahlforss (t.v.) och Alexander Ljung.

Det blev aldrig någon storaffär med Twitter eller Spotify. Istället tvingas streamingtjänsten Soundcloud dra åt svångremmen rejält och fokusera på att klara sig som ett självständigt bolag. 

I ett blogginlägg skriver medgrundaren Alexander Ljung att Soundcloud säger upp 173 medarbetare, motsvarande cirka 40 procent av personalen. Bolaget stänger sina kontor i San Francisco och London. Fokus läggs nu istället på de kvarvarande kontoren i Berlin, där man har sin bas, och New York.

"Eric och jag grundade Soundcloud för nästan 10 år sedan då vi såg ett behov av något som kunde göra det möjligt för artister att dela sina alster och nå vandra genom musik. När vi samlades för att trycka på startknappen 2008 hade vi ingen aning om vilken inverkan vår då lilla plattform skulle få på framtidens musikkultur", skriver Alexander Ljung i ett känsloladdat blogginlägg.  

Vi måste säkerställa vår väg till långsiktig, självständig framgång.

Han beskriver sedan hur Soundcloud navigerat sig fram i en konkurrensutsatt bransch - och hur man dubblat sina intäkter enbart under de 12 senaste månaderna. 

Sedan släpper han bomben:

"Vi måste dock säkerställa vår väg till långsiktig, självständig framgång. För att kunna göra detta krävs kostnadsbesparingar, fortsatt tillväxt för våra befintliga reklam- och abonnemangsintäkter, och ett obevekligt fokus på vår unika konkurrensfördel - artister och skapare”, skriver han.

Efter det följer detaljerna om de 173 tjänsterna som ska bort.

"Genom att minska våra kostnader och fortsätta vår omsättningstillväxt, är vi på väg mot lönsamhet och mot att ta kontroll över Soundclouds självständiga framtid", skriver Alexander Ljung.

Han avslutar med lugnande besked till användarna. Tjänsten ska fortsätta att vara tillgänglig i mer än 190 länder och Soundcloud ska fortsätta vara platsen för de senaste musiktrenderna. 

Vi är på väg mot lönsamhet.

Beskedet kommer efter en tuff period för Soundcloud, som utan framgång förhandlat om en storaffär med Twitter och sedan med svenska Spotify. I mars i år kunde Di Digital rapportera att bolaget fått en kredit på 70 miljoner dollar, motsvarande drygt 600 miljoner kronor.

Nyhetssajten Tech Crunch menar att beskedet kan tolkas på två sätt: Antingen stängdes aldrig rundan, eller så har investerarna ställt hårda krav på kostnadsbesparingar innan en stundande rundan. Att blogginlägget inte nämner något om detta tyder på det sistnämnda, skriver man.

Sedan starten har Soundcloud tagit in över 2,5 miljarder kronor i riskkapital och lån. Bland bolagets delägare finns bland annat Twitter och de välrenomerade riskkapitalbolagen Kleiner Perkins och Index Ventures.

Soundcloud grundades i Berlin 2007 av de två svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlfors. Tjänsten har omkring 200 miljoner lyssnare.

Mer om bolagets investerare i databasen Nordic Tech List.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera