Annons

Soundcloud slaktar personalstyrkan: säger upp 173 medarbetare

Soundclouds två grundare Eric Wahlforss (t.v.) och Alexander Ljung.
Soundclouds två grundare Eric Wahlforss (t.v.) och Alexander Ljung.
Svenskgrundade Soundcloud säger upp 173 medarbetare i ett massivt sparpaket. Det skriver medgrundaren Alexander Ljung i ett blogginlägg där ordet "självständig" upprepas åtskilliga gånger.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det blev aldrig någon storaffär med Twitter eller Spotify. Istället tvingas streamingtjänsten Soundcloud dra åt svångremmen rejält och fokusera på att klara sig som ett självständigt bolag. 

I ett blogginlägg skriver medgrundaren Alexander Ljung att Soundcloud säger upp 173 medarbetare, motsvarande cirka 40 procent av personalen. Bolaget stänger sina kontor i San Francisco och London. Fokus läggs nu istället på de kvarvarande kontoren i Berlin, där man har sin bas, och New York.

"Eric och jag grundade Soundcloud för nästan 10 år sedan då vi såg ett behov av något som kunde göra det möjligt för artister att dela sina alster och nå vandra genom musik. När vi samlades för att trycka på startknappen 2008 hade vi ingen aning om vilken inverkan vår då lilla plattform skulle få på framtidens musikkultur", skriver Alexander Ljung i ett känsloladdat blogginlägg.  

Vi måste säkerställa vår väg till långsiktig, självständig framgång.

Han beskriver sedan hur Soundcloud navigerat sig fram i en konkurrensutsatt bransch - och hur man dubblat sina intäkter enbart under de 12 senaste månaderna. 

Sedan släpper han bomben:

"Vi måste dock säkerställa vår väg till långsiktig, självständig framgång. För att kunna göra detta krävs kostnadsbesparingar, fortsatt tillväxt för våra befintliga reklam- och abonnemangsintäkter, och ett obevekligt fokus på vår unika konkurrensfördel - artister och skapare”, skriver han.

Efter det följer detaljerna om de 173 tjänsterna som ska bort.

"Genom att minska våra kostnader och fortsätta vår omsättningstillväxt, är vi på väg mot lönsamhet och mot att ta kontroll över Soundclouds självständiga framtid", skriver Alexander Ljung.

Han avslutar med lugnande besked till användarna. Tjänsten ska fortsätta att vara tillgänglig i mer än 190 länder och Soundcloud ska fortsätta vara platsen för de senaste musiktrenderna. 

Vi är på väg mot lönsamhet.

Beskedet kommer efter en tuff period för Soundcloud, som utan framgång förhandlat om en storaffär med Twitter och sedan med svenska Spotify. I mars i år kunde Di Digital rapportera att bolaget fått en kredit på 70 miljoner dollar, motsvarande drygt 600 miljoner kronor.

Nyhetssajten Tech Crunch menar att beskedet kan tolkas på två sätt: Antingen stängdes aldrig rundan, eller så har investerarna ställt hårda krav på kostnadsbesparingar innan en stundande rundan. Att blogginlägget inte nämner något om detta tyder på det sistnämnda, skriver man.

Sedan starten har Soundcloud tagit in över 2,5 miljarder kronor i riskkapital och lån. Bland bolagets delägare finns bland annat Twitter och de välrenomerade riskkapitalbolagen Kleiner Perkins och Index Ventures.

Soundcloud grundades i Berlin 2007 av de två svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlfors. Tjänsten har omkring 200 miljoner lyssnare.

Mer om bolagets investerare i databasen Nordic Tech List.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies