Annons

Soundcloud till salu – ägarna vill ha 1 miljard dollar

Soundclouds grundare Eric Wahlforss och Alexander Ljung i Berlin
Soundclouds grundare Eric Wahlforss och Alexander Ljung i Berlin Foto: TT / Diane Bondareff
Den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud är till salu, uppger nyhetsbyrån Bloomberg. Grundarna sägs vilja ha 1 miljard dollar, motsvarande drygt 8,6 miljarder kronor, för bolaget. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Musiktjänsten Soundcloud (NTL) grundades år 2006 i Stockholm men drivs sedan flera år från Berlin. Grundarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss har tillsammans byggt upp en av världens största musiktjänster, som dock har mer gemensamt med exempelvis Youtube än med prenumerationstjänster som Spotify och Apple Music.

Di Digital har i flera artiklar uppmärksammat bolaget, som för bara ett år sedan såg ut att vara nära ruinens brant.  Det trots över 125 miljoner användare världen över och ett enormt bibliotek av musik för dem att ta del av.

Sedan dess har bolaget fått till avtal med flera skivbolag och lanserat prenumerationstjänsten Soundcloud Go, en direkt konkurrent till betaltjänster som Spotify. Så sent som i mitten av juni tog bolaget in 800 Mkr i ny finansiering och fick då Twitters riskkapitalbolag som delägare.

Men nu är bolaget till salu, uppger nyhetsbyrån Bloomberg. Soundclouds ägare sägs vara på jakt efter en köpare som är beredd att betala 1 miljard dollar för bolaget, motsvarande drygt 8,6 miljarder kronor. I den senaste finansieringsrundan värderades Soundcloud till drygt 6 miljarder kronor, enligt Bloomberg. 

Processen uppges dock vara i ett tidigt skede, och än finns ingen köpare på kroken, enligt Bloomberg.

Foto:

Soundcloud har sedan starten tagit in över 2,1 miljarder kronor i riskkapital. Grafik och data från nordictechlist.com.

Det har länge spekulerats i att det sociala nätverket Twitter, som just nu tampas med stillastående användarsiffror och en fallande börskurs, har övervägt ett uppköpsbud på Soundcloud.   

I februari i år kunde Di Digital avslöja att Soundcloud tagit ett jättelån på totalt 650 Mkr för att hålla verksamheten vid liv. Sedan dess, i och med finansieringsrundan där bland andra Twitter deltog, tycks dock bolagets finansiella situation ha förbättrats. 

Foto:

Räknat i antal låtar är Soundcloud den överlägset största musiktjänsten på marknaden (statistiken är från maj 2016 och siffrorna kan ha ändrats sen dess).

När Di Digital intervjuade Soundclouds grundare Eric Wahlforss i våras talade han om bolagets nya avtal med skivbolagen som ett stort genombrott. Han pekade även ut prenumerationstjänsten Soundcloud Go som en avgörande satsning för bolagets framtid.

”Det har varit ett jäkla jobb att få ombord alla från majorbolag till indiebolag”, sa Eric Wahlforss. ”Alla de stora skivbolagens grenar har ganska mycket inflytande och olika åsikter om hur världen borde se ut.”

Soundclouds senaste offentliga årsredovisning är från 2014. Då omsatte bolaget motsvarande drygt 165 Mkr, med en förlust på motsvarande 372 Mkr. 

Läs även: Exklusiv intervju – Soundclouds grundare talar ut

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies