Annons

Soundcloud växer med 89 procent – men förlusterna ökar

Musiktjänsten Soundcloud grundades i Stockholm 2007 av Eric Wahlforss och Alexander Ljung. Huvudkontoret flyttade strax efter det till Berlin.
Musiktjänsten Soundcloud grundades i Stockholm 2007 av Eric Wahlforss och Alexander Ljung. Huvudkontoret flyttade strax efter det till Berlin. Foto: Andrew Harrer/Bloomberg
En investering på 1,3 miljarder kronor räddade i fjol musiktjänsten Soundcloud från undergång. Men än så länge har bolaget långt kvar till lönsamhet, visar en ny årsredovisning som Di Digital tagit del av, trots en stark tillväxt på intäktssidan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den populära musiktjänsten Soundcloud, som grundades 2007 i Berlin av de två svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss, har sedan länge haft svårt att kapitalisera på sin stora användarskara.

Inte heller under 2016 ljusnade bolagets prekära finansiella ställning. Förlusterna växte nämligen med 45 procent och nettoresultatet landade på minus 775 miljoner kronor, enligt en färsk årsredovisning som Di Digital har tagit del av.

De blodröda siffrorna på sista raden beror i första hand på skenande utgifter i verksamheten. Försäljningskostnaderna steg till exempel med 136 procent mellan 2015 och 2016 och uppgick till 375 Mkr.

Läs mer: Twitter bränner en halv miljard på svenska Soundcloud

Årsredovisningen berättar att Soundclouds affärsmodell brottas med liknande bekymmer som sin svenska branschkollega Spotify. Drygt 71 procent av intäkterna flödade nämligen ut från bolaget till kreatörer, rättighetsinnehavare och andra externa intressenter. 

Därmed hjälpte det föga att Soundcloud uppvisade en försäljningstillväxt på 89 procent under 2016. De totala intäkterna landade på i sammanhanget rekordhöga 523 Mkr.

I linje med de nu bekräftade siffrorna medgav grundaren Alexander Ljung i början av 2017 att bolaget riskerade "att få slut på pengar" utan ytterligare finansiering. Det har tidigare ryktats att både Spotify och Google i omgångar varit sugna på att köpa Soundcloud, men ingen affär har träffats.

I augusti i fjol uppenbarade sig dock en räddningsplanka när Soundcloud säkrade en investering från banken The Raine Group och det Singapore-baserade riskkapitalbolaget Temasek. 

Läs mer: Soundclouds vd Alexander Ljung petas av nya ägarna 

Kapitalrundans storlek uppgick till 1,43 miljarder kronor, vilket bekräftas i årsredovisningen som Di Digital tagit del av. I samband med detta betalade Soundcloud dessutom tillbaka ett stort lån på drygt 600 miljoner kronor.

Sedan tidigare har Soundclouds nya vd Kerry Trainor meddelat att bolaget prognostiserar en försäljning på drygt 840 Mkr 2017. Det skulle i så fall innebära en tillväxt på ytterligare 60 procent sedan 2016.

I en intervju med Financial Times i början av mars berättade Kerry Trainor att Soundcloud "aldrig mått bättre finansiellt". Han pekade bland annat på att bolagets kostnadsbesparingsprogram, där man sommaren 2017 gjorde sig av med 40 procent av sin personalstyrka, gett effekt.

Sedan 2015 har Soundclouds värdering slaktats från drygt 5 miljarder kronor till nuvarande 1,2 miljarder kronor.

Läs mer: Soundcloud: Vi är här för att stanna 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies