Annons

Spanska fotbollsligan fälls för att tjuvlyssna på fans genom app

Foto: Emilio Morenatti
Spanska fotbollsligan La Liga bötfälls för att ha tjuvlyssnat på 50 000 mobiler. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nu bötfälls spanska fotbollsligan La Liga för att ha tjuvlyssnat genom sina fans mobiler. Det är den spanska datainspektionen AEPD som dömer ligan till böter på 250 000 euro, motsvarande 2,6 miljoner kronor, skriver The Telegraph. 

Det är genom La Ligas app som man aktiverat mobiltelefonernas mikrofoner för att sedan avlyssna fotbollsmatcher som sänts på tv. Därefter har geofunktionen aktiverats, för att visa var mobilerna befunnit sig. På så vis har fotbollsligan kunnat se om appanvändarna befunnit sig på en plats med en godkänd licens för att sända ligans matcher, eller om de använt en olaglig signal. 

Datainspektionens utredning fann att 50 000 mobiler hade blivit avlyssnade. 

Ligan har tidigare gått ut med att de förlorar 400 miljoner euro, motsvarande runt 4 miljarder kronor, på illegala licenser. 

Den spanska datainspektionen slår fast att La Liga begått ett ”väldigt allvarligt dataskyddsintrång” genom att inte informera sina användare om att deras app aktiverade mikrofonen. 

La Liga samtycker inte med Datainspektionens beslut och menar att domen inte är rättvis, enligt The Independent. 

Läs mer: Efter mångmiljardförlusten: Uber bränner pengar på fotboll 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer