Annons

Spår digital revolution i byggsektorn

BIMobjects vd Stefan Larsson.
BIMobjects vd Stefan Larsson. Foto: BIMobject
Byggbranschen står inför ett brutalt, digitalt uppvaknande. Det menar Stefan Larsson, vd för börsnoterade BIMobject. Han råder Sveriges byggjättar att storsatsa på digitala dotterbolag som kan ta vara på de nya möjligheterna fullt ut.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Byggbranschen ligger steget efter många andra branscher när det gäller digitalisering. Det menar Stefan Larsson, vd för börsnoterade BIMobject.

Avancerade CAD-program används visserligen av så gott som alla arkitekter och ingenjörer. Men logistiken kring själva byggprocessen är ofta rörig och ineffektiv.

”Byggvaror som levereras till byggarbetsplatser flyttas i snitt sju gånger innan de används. Material försvinner och nya beställningar måste göras. Dessutom upptäcks ofta problem ute på bygget med produkter som inte passar ihop”, säger Stefan Larsson, vd:n för First North-noterade BIMobject, en slags databas för virtuella modeller av byggvaror.

Skanskas dotterbolag Boklok har kommit en bit

Om tio år spår han att byggjättar som Skanska, NCC och Peab drivs på samma sätt som världens största flyg- och biltillverkare. Då kommer byggprojekt att skapas virtuellt, med digitala byggstenar som speglar verklighetens fönster, hissar och ventilationssystem. Först när utformningen är klar beställs alla delar, för rationell leverans och montering enligt löpandebandprincipen i hangarliknande fabriker. Själva byggandet, eller staplandet av dessa moduler, utförs sedan på några veckor av små team med stora byggkranar. 

Beviset är att detta redan sker, på sina håll, idag.

”I Österrike har vi en kund som heter Cree. De bygger tio våningar höga, miljöanpassade byggnader av trä och betong. De kan bygga en våning om dagen ute på byggarbetsplatsen, med ett team bestående av fem man och en lyftkran”, säger han. 

Byggbolaget Cree använder sig av den digitala branschstandarden BIM (building information modeling) för att rita och uppföra sina byggnader. Det är samma standard som BIMobject använder i sin plattform för e-handel av byggvaror, en slags virtuell Lego-låda för byggsektorn.

BIMobjects virtuella bygglåda används av byggbolag i hela världen.

”Vi hjälper tillverkare att skapa virtuella versioner av sina produkter och lägga in dem i vår visuella BIM-databas. Det rör sig om allt från fönster och fläktsystem till vitvaror och möbler. Arkitekter, ingenjörer, designers och inredare kan sedan kombinera dessa i sina ritprogram och känna sig trygga med att allt passar ihop och levereras i tid”, säger vd Stefan Larsson.

Han menar att de stora byggjättarna har svårt att styra om sina organisationer till en digitalt optimal arbetsmetod. Lösningen är därför att starta dotterbolag som anpassar sina rutiner efter marknadens nya möjligheter. 

”Även detta sker ju redan. Cree är ett dotterbolag till byggjätten Rhomberg Group. Och Skanskas dotterbolag Boklok har kommit en bit. De har ett modulsystem och en egen fabrik. Men byggnaderna begränsas rent estetiskt då man låst sig till egna system”, säger han. 

BIMobject noterades på First North i januari 2014 och steg som en raket de första handelsdagarna. Sedan dess har aktien dock fallit tillbaka något och handlas nu till 14 kronor, att jämföra med teckningskursen på 7,5 kronor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer