Annons

Sparappen Qapital börjar med fondsparande för amerikanska kunder

Qapitals vd och medgrundare George Friedman.
Qapitals vd och medgrundare George Friedman. Foto: pressbild
Svenskgrundade Qapital har öppnat en investeringstjänst vid sidan av sina spar- och lönekonton. Nu planerar de nästa finansieringsrunda för att kunna öka tillväxttakten i USA.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Qapital grundades i Stockholm 2012 men har sedan 2015 enbart satsat på den amerikanska marknaden. Fintechbolaget erbjuder ett sparande genom att runda upp kortbetalningar. Sedan ett tag tillbaka har samarbeten med Capital One, Wells Fargo, Lincoln Savings Bank och Visa även gjort det möjligt för Qapital att erbjuda egna betalkort och lönekonton. 

”Vi fungerar som en bank utan att ha banklicens”, säger grundaren och vd:n George Friedman. 

Läs även: Klarna bygger tjänst för privatekonomin

Han befinner sig på Kaliforniens västkust när Di Digital når honom. Anledningen är att han har påbörjat nästa kapitalrunda.

”Vi har ett bra momentum nu och satsar aggressivt. Det måste man göra, annars blir man omsprungen”, säger han. 

I våras rapporterade medier om Qapitals senaste finansieringsrunda på 110 miljoner kronor. Bolaget har bland annat investerare som svenska Northzone och Industrifonden men även Inbox Capital, Anthemis och Rocketship VC. 

Vi har ett bra momentum nu och satsar aggressivt. Det måste man göra, annars blir man omsprungen

Qapital har i dagsläget runt 300 000 kunder och sedan lanseringen av lönekonton i somras har en tiondel av kunderna skaffat sig ett sådant. Nu släpper bolaget även en tjänst som innebär att besparingarna kan investeras i fem olika portföljer. 

”Vi är det enda fintechbolaget som knyter ihop robotinvestering med lönekonton och sparande. Vi kan nu allokera hela lönen på veckoutgifter, samt till kort- och långsiktigt sparande”, säger George Friedman.

Läs även: Fem år efter starten – nu trycker Qapital gasen i botten

Portföljerna, som innehåller börshandlade fonder, är förvaltade och utvalda av anställda hos Qapital. Allokeringen av kapitalet, som är beroende på vilken risk kunden är beredd att ta, är dock automatiserad. 

”Det här är ingen smart AI. Hela grejen är att inte betala så mycket i avgifter. Vad vi försöker visa är att om du börjar spara tidigare i livet så gör det en jättestor skillnad på besparingarna”, säger George Friedman.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies