Annons

Sparekonomen avråder från Idol-profilens aktieemission: ”Det ringer varningsklockor”

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners och Peter Swartling, som föreslås bli vd för Xhail Music.
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners och Peter Swartling, som föreslås bli vd för Xhail Music. Foto: Pressbild, Olle Sporrong
Ifox Investments, som blev utkastat från Aktietorget för tre år sedan, byter skepnad till ett musikteknikbolag och erbjuder aktier för 25 miljoner till småsparare. Vd för det nya bolaget uppges bli Peter Swartling, tidigare vd för ett bolag med kopplingar till Falcon Funds-härvan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Genom en serie nyemissioner och ett bolagsköp ska det utskällda, före detta prospekteringsbolaget Ifox Investments förvandlas till ett musikteknikbolag med namnet Xhail Music.

Planen som ägarna lägger fram går ut på att göra musikprofilen Peter Swartling till vd, och hans forne Idol-kollega Andreas Carlsson till innehållschef för det omstöpta bolaget.

Men upplägget ifrågasätts av Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

”Det ringer varningsklockor var man än tittar. Affärsidén tycks vara att ta in pengar genom emissioner, snarare än att bygga ett bolag”, säger han och avråder småsparare från att delta i emissionen. 

Ifox Investments hette tidigare Interfox Resources AB och var då ett prospekteringsbolag. Men bolaget kastades ut från Aktietorget 2017 på grund av bristande informationsgivning och något som Aktietorget ansåg vara ett förtäckt hot mot en av deras medarbetares barn (se faktaruta). 

Nu fyller vd:n Anders Thorsell på kassan och förbereder ett köp av det lilla irländska musikteknikbolaget Score Music Interactive. Pengarna ska bland annat komma från en publik aktieemission som ska dra in 25,1 miljoner kronor vid full teckning. Bolaget kan ta in ytterligare 24 Mkr om intresset är stort nog. 

Ambitionen är sedan att köpa Score Music för 228 Mkr, med ett skuldebrev som kvittas mot aktier i Ifox. 

”Vi sålde ut våra tillgångar för tre år sedan och sedan dess har vi letat nya investeringsmöjligheter. Score Music är en otroligt spännande möjlighet för våra 7 000 aktieägare”, säger vd Anders Thorsell.

Under det nya företagsnamnet beskrivs Xhail som en musikmotor som använder artificiell intelligens, AI, för att skapa musik till olika typer av produktioner inom exempelvis tv, film, reklam eller till företag som vill ha en egen ljudprofil. Man uppges bland annat ha NBC Universal, Fox Sports och GAIA Network på kundlistan. 

Men intäkterna är än så länge mycket små. 

Av Ifox memorandum framgår att Score Music hade intäkter på knappt 73 000 euro under verksamhetsåret som slutade den sista mars 2020. Bolaget uppges ha haft en förlust på knappt 1,6 miljoner euro under samma period. 

”Värderingen är på tok för hög. Det här är ju ett bolag med blygsam verksamhet, sjunkande försäljning och ett lån man inte lyckats betala räntan på”, säger Joakim Bornold.

Vd Anders Thorsell håller inte med.

”Det är inte ovanligt att ett utvecklingsbolag har låga intäkter. Det här är ett bolag med patenterad teknik som står inför en spännande lansering”, säger han.

Teckningsperioden är den 25 maj till den 8 juni. I annonsen säger sig Xhail sikta på en börsnotering i Sverige under sensommaren. Vilken börs framgår dock ej. 

Även här vill Joakim Bornold hissa en varningsflagg.

”Det här bolaget kommer inte bli insläppt på en börs i år, det finns inte en chans. Kanske på en handelsplats, men inte en börs”, säger Joakim Bornold som själv jobbade på Nasdaq Stockholm åren 2011-2015. 

Han menar att småsparare som investerar i bolaget risker att bli fast med aktier de inte kan sälja. 

Detta är även en risk som Ifox tar upp i det memorandum som gått ut till investerare. 

”Det är alltid en risk som man måste nämna. Men vi siktar inte på att notera bolaget på en börs, utan på en av Sveriges tre handelsplatser”, säger vd:n Anders Thorsell.

Ifox ägare uppger att pengarna man tar in ska användas till att utöka säljteamet och vidareutveckla plattformen. Till hösten 2020 eller våren 2021 ska man lansera en helt ny funktion som gör att vem som helst kan sjunga in en sångslinga som programvaran skapar musik till i valfri stil, heter det.

”Jag tror att den kommer att förändra en del av musikbranschen”, säger vd:n Peter Swartling i ett skriftligt uttalande. 

Peter Swartling är känd för en bredare allmänhet som musikprofil och före detta juryordförande i TV4:s Idol. Men liksom Ifox Investments har han ett kontroversiellt förflutet. 

Redan 2007 kritiserades han för sitt styrelseuppdrag i Intius, ett näthandelsbolag på Aktietorget. Intius spädde ut sina mindre aktieägare genom att köpa Public Eye AB, som saknade omsättning och just hade skrotat sin affärsidé om att ta emot bilder från allmänheten och sälja dem vidare till mediebolag. Betalning skedde genom att trycka nya aktier och emittera konvertibla skuldebrev till ett värde på 23 Mkr, enligt Svenska Dagbladet som rapporterade om affären när det begav sig. Båda bolagen har sedan länge gått upp i rök. 

Läs mer: Idol-profil tar över vanskött elbolag

Peter Swartling har även varit vd för Werel, ett förlustdrabbat elhandelsbolag med ägarband till flera personer knutna till Falcon Funds-skandalen. Som Dagens industri avslöjade i slutet av 2016 slussades uppemot 100 Mkr i pensionspengar från Falcon Funds till Werel. Pengarna försvann sedan till stor del, under märkliga omständigheter. Situationen fick, enligt Dagens Industri, hela det svenska bankväsendet att ta avstånd från Werel.

Läs mer: Falcon Funds-miljoner borta i svenskt elhandelsbolag

I april 2020 dömdes flera inblandade i Falcon Funds-härvan till rekordlånga straff, vilket Dagens Industri rapporterat om.

Ifox vd Anders Thorsell säger att han och Peter Swartling har pratat om Falcon Funds-skandalen, men att han ändå bedömer honom som en bra blivande vd för Xhail.

”Vi har diskuterat det mycket, men han är ju inte misstänkt för några oegentligheter där. Jag har även talat med välrenommerade affärsmän som borgar för hans trovärdighet”, säger Anders Thorsell. 

Varför tycker du han blir en bra vd för Xhail?

”Han kan tech och musik och har ett fantastiskt kontaktnätverk i branschen. Sedan är han en inkännande och bra ledare.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer