Hoppa till innehållet

Sparekonomen: ”Man behandlar inte sina aktieägare på det här sättet”

Småbolag som Transiro måste vara totalt transparenta och dela med sig av all information till aktieägarna, säger Nordnetprofilen Joakim Bornold. ”Det är ett stort varningstecken när inte ens det kravet uppfylls”.

Sparekonomen på Nordnet Joakim Bornold är kritisk till NS Ventures handlande.
Sparekonomen på Nordnet Joakim Bornold är kritisk till NS Ventures handlande.Foto: Lars Schröder/TT

Under onsdagen kunde Di Digital avslöja att NS Ventures portföljbolag Transiro i juli rusade 35 procent på vad som beskrevs som en expansion till Finland, men som i själva verket visade sig vara en affär värd drygt 1 000 kronor i månaden.

Information om orderns värde och att det egentligen bara rörde sig om fyra lastbilar fanns inte med i pressmeddelandet. Att bolagets börsvärde ökade med ett antal miljoner kronor hade möjligen inte skett om all information hade bifogats.

Bolagets vd försvarade pressmeddelandet i en intervju med Di Digital.

”Det är en stor nyhet att vi fått en kund precis efter att vi börjat sälja i ett nytt segment. Sen att kunden inte var stor, det ville vi inte trycka på. För oss var det ett proof of concept för att produkten fungerar för lastbilar”, sa Transiros vd Tobias Beckman.

Läs även: Kommentar: ”Vi kan ha hittat Sveriges minst seriösa teknikbolag”

För Nordnets sparekonom Joakim Bornold är det här ett oacceptabelt handlande.

”I de här småbolagen har du som investerare och aktieägare redan ett stort informationsundertag. Då måste du kunna lita på att du får all information kring de här bolagen. För bolagen gäller det att vara så transparent man bara kan. Det är ett stort varningstecken när inte ens det kravet uppfylls”, säger han och fortsätter: 

”Och om du som privatsparare märker att bolaget inte delar med sig av all information skulle jag avråda från att investera i det bolaget.”


 Läs även: Di Digitals granskning av Transiro:
Foto: Transiro/Infront. Kollage.


Joakim Bornold är tydlig med att First North, Aktietorget och NGM Nordic MTF inte är samma sak som Stockholmsbörsen och att riskerna med investeringar i dessa bolag ökar på grund av att man inte med samma lätthet, som med börsnoterade bolag, går att analysera.

”Som investerare måste man förstå att First North och Aktietorget inte är detsamma som börsen och att upplägget är annorlunda. Det måste nog andra aktörer också vara tydligare med.”

NS Ventures är delägare i Transiro och ansvarade även för noteringen av bolaget samt för drönarplattformen Fastout och videobolaget Videoburst. Både Transiro och Videoburst har tappat närmare 40 procent av värdet sedan noteringen och Fastout 10 procent. 

Här skulle jag ställa mig väldigt tveksam till att gå med i nästa emission.

I Di Digitals genomgång framkommer att bolagen har samma postadress som NS Ventures och samma finanschef. Dessutom har de i flera fall visat prov på tvivelaktig informationslämning. Det gäller inte bara det ovan nämnda fallet om Transiro utan även för Videoburst som i mitten av mars gick ut med felaktiga uppgifter om att bolaget hade påbörjat ett samarbete med Google. Pressmeddelandet fick aktien att rusa med 200 procent. Men något skriftligt avtal fanns inte.

NS Ventures står fast vid sina planer på att notera ytterligare två bolag.

”Bolaget känns ju som en noteringsfabrik. Är man det då kan man inte behandla sina aktieägare på det här sättet utan då ska ju all information finnas tillgänglig i pressmeddelandena. Här skulle jag ställa mig väldigt tveksam till att gå med i nästa emission till exempel”, säger Joakim Bornold.


 Läs även: Di Digitals granskning av NS Ventures:
Foto: Press


Mer om NS Ventures i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/nsventuresborsfloppar-ubersnyavdochsverigesbitcoin-bluffar

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera