Annons

Sparkade en av fyra – nu höjer Starbreeze styrelsens arvoden

Starbreezes nyvalda styrelseordförande Torgny Hellström och bolagets huvudkontor på Regeringsgatan i centrala Stockholm.
Starbreezes nyvalda styrelseordförande Torgny Hellström och bolagets huvudkontor på Regeringsgatan i centrala Stockholm. Foto: Press och Di.
Starbreeze har beslutat sig för att sparka en fjärdedel av sina anställda vid Stockholmskontoret. Men trots den finansiella krisen har ägarna nu valt att höja arvodena till den nyvalda styrelsen med drygt 30 procent.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den krisdrabbade spelutvecklaren Starbreeze, som sedan december 2018 genomgår en företagsrekonstruktion, beslutade sig i veckan för att sparka 60 av sina totalt 240 anställda på Stockholmskontoret.

Bolaget har en ansträngd finansiell situation och neddragningarna väntas ge bolaget besparingar på 3 miljoner kronor i månaden.

Men samtidigt framgår det nu att Starbreeze ägare, i samband med en bolagsstämma på tisdagen, beslutat sig för att höja arvodet till sin styrelse.

Torgny Hellström, som är ordförande sedan februari i år, kommer att få en ersättning på 950 000 kronor för sitt arbete. Det motsvarar en ökning på 35 procent i jämförelse med det arvode på 700 000 kronor som hans företrädare Mikael Hjorth fick i fjol.

Övriga fem styrelseledamöter får samtidigt se sin ersättning stiga med 33 procent till 280 000 kronor, från en nivå på 210 000 kronor förra året. 

Det innebär att totalkostnaderna för styrelsen stiger från 2,35 Mkr till knappt 3 Mkr på årsbasis.

Läs mer: Starbreeze sparkar en av fyra – locket på om vilka som lämnar 

Bolagets nyvalda styrelse består av Torgny Hellström, Jan Benjaminsson, Harold Kim, Kerstin Sundberg, Tobias Sjögren och Stefano Salbe. Den sistnämnda ledamoten är till vardags finanschef hos delägaren Digital Bros, ett italienskt spelbolag, och har valt att avstå ersättning.

Starbreezes tillförordnade ir-chef Pia Rosin vill inte kommentera beslutet närmare för Di Digital, utan hänvisar till valberedningen och ägarna.

I valberedningen sitter Swedbank Roburs representant Åsa Nisell, Ossian Ekdahl från Första AP-fonden, Starbreeze tidigare styrelseordförande Michael Hjort samt Peter Spongbergs – som representerar storägaren och den tidigare vd:n Bo Andersson Klint.

Valberedningens ordförande Åsa Nisell, från Swedbank Robur, har inte velat svara på Di Digitals frågor. Hon skickar enbart en skriftlig kommentar via mejl:

”Det är naturligtvis en avvägning som valberedningen gjort mellan bolagets finansiella situation och behovet av att ha en styrelse med stor tillgänglighet som kan lägga den tid, kraft och engagemang som valberedningen anser kommer att behövas både under en fortsatt rekonstruktionstid men även tiden därefter.”

Trots att 2018 blev ett mycket stormigt år för Starbreeze har ägarna också valt att bevilja den avgående styrelsen, samt den forne vd:n Bo Andersson Klint, ansvarsfrihet för det senaste räkenskapsåret.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer