Annons

Sparlån tar in 20 miljoner – spår lönsamhet 2018

Sparlåns grundade Jonathan Klein-Strandberg och Claes Melander.
Sparlåns grundade Jonathan Klein-Strandberg och Claes Melander.
Låneförmedlaren Sparlån tar in 20 miljoner kronor från en rad affärsänglar med Erik Fishbeck i spetsen. Pengarna ska användas till att utveckla tjänsten, som konkurerar med bolag som Lendify och Savelend.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sparlån grundades 2014 av Jonathan Klein-Strandberg och Claes Melander, som i dag är vd respektive teknisk chef (CTO) för bolaget. 

Jonathan Klein har en bakgrund inom den traditionella finansmarknaden och har tidigare jobbat på Länsförsäkringar, Wasa Kredit och Svea Ekonomi. Claes Melander har tidigare studerat vid både Handelshögskolan och KTH och jobbat som konsult inom tekniska system för transaktioner och robothandel. 

2018 räknar vi med att nå en omsättning på 20-30 miljoner kronor och positivt rörelseresultat.

Sparlån ägnar sig åt så kallad peer to peer-långivning, det vill säga förmedling av lån mellan privatpersoner. Bland konkurrenterna fins bland annat Lendify och Savelend.

Läs mer: Savelend tar in 11 miljoner – vill expandera utomlands 

Än så länge har Sparlån inte lyckats komma upp i några jättevolymer. Under 2016 omsatte bolaget 1,7 miljoner kronor och hade en förlust på 5,6 miljoner kronor. Men vd:n Jonathan Klein uppger att tillväxten är stark. 

”Vi har ökat omsättningen kraftigt i år. Och 2018 räknar vi med att nå en omsättning på uppemot 20-30 miljoner kronor och positivt rörelseresultat. Vi investerar mycket i produkten och i vår marknadsföring just nu”, säger han. 

Bland investerarna kan nämnas Erik Fishbeck, som tidigare investerat i Babyshop, Just Football, Tiptapp och Equilab.

För att lyckas med detta har Sparlån tagit in in 20 färska miljoner i riskkapital, vilket blev klart i maj i år, från en rad affärsänglar. Bland dessa kan nämnas Martin och Louise Wennberg, Christian Olofsson (NTL) och Erik Fishbeck (NTL), som tidigare investerat i över ett dussin startupbolag som Babyshop, Just Football, Tiptapp och Equilab.

Läs mer: Lendify vill låna 100 miljoner – för att finansiera utlåning

Pengarna ska bland annat användas för att utveckla produkten och öka antalet medarbetare från 11 till 14. På sikt överväger man att expandera utanför Sverige.

”Det finns mycket goda möjligheter att växa i Sverige med fler produkter och tjänster på vår marknadsplats. Men en utlandsexpansion är inte utesluten”, säger Jonathan Klein.

Han deltar inte i kapitalrundan, men förblir största ägare i bolaget även efter nyemissionen. Andra storägare är medgrundaren Claes Melander (NTL) och Patrik Gunnarsson, en av grundarna bakom Lånbyte (NTL). 

Ordförande i Sparlån är Torbjörn Ingemar Gunnarsson, en finansman med en bakgrund på bland annat ABB och HQ. Även han är delägare.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till databasen Nordic Tech List. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer