Annons

Spelbolag går samman – tar sikte på börsen

Funrocks nya vd Stefan Tengvall och en bild från spelet MMA Mangager.
Funrocks nya vd Stefan Tengvall och en bild från spelet MMA Mangager.
De två svenska spelbolagen Funrock och Prey Studios går samman och siktar på en börsnotering redan i år. Bland de tidigare delägarna utmärker sig två Minecraft-miljardärer samt MMA-profilen ”The Mauler”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har gått drygt fem år sedan Funrock kraftsamlade för att utveckla ett spel för vad man såg som en underutvecklad marknad i Mellanöstern. 

För två år sedan lockade bolaget 22 miljoner kronor i friskt kapital från bland andra techmiljardärerna Carl Manneh och Jakob Porsér, två av grundarna bakom Mojang med succéspelet Minecraft. Pengarna användes till att utveckla det mobila strategispelet Etihad Al Abtal på arabiska. Spelet har testats i olika beta-versioner, men det stora genombrottet har låtit vänta på sig.

Under 2018 redovisade Funrock en omsättning på blygsamma 336 000 kronor och en förlust på närmare 15 Mkr.

Utan marknadsföring har spelet redan passerat en miljon nedladdningar.

Trots flera utmaningar lyckades Funrock ändå lansera spelet Etihad Al Abtal i slutet av 2019. Bolaget utvecklar även ett annat mobilbaserat strategispel på samma plattform, som heter War of the East, och som ska lanseras på engelska i västvärlden. 

Vidare har man även startat förlagsverksamhet och köpt rättigheterna till ytterligare två spel, som också är anpassade för spelare i Mellanöstern. 

Nu köper Funrock upp spelbolaget Prey Studios genom en apportemission av egna aktier. Ny vd blir Stefan Tengvall, som varit delägare i bägge bolagen sedan 2015.

”Min roll blir att integrera verksamheterna, kapitalisera upp bolagsgruppen i syfte att kommersialisera de fyra färdiga speltitlarna och förbereda en börsnotering”, säger han.

Just nu har vi intäkter på närmare en miljon kronor i månaden.

Stefan Tengvall har varit med om sammanslagningar av företag tidigare. Han är bland annat känd som en av medgrundarna bakom Ownit, som såldes till Telenor 2012. 

Utöver det är Stefan Tengvall känd som ängelinvesterare och som styrelseordförande i startupbolagen Techbuddy och Scrive. 

”Huvudsyftet med sammanslagningen är att skapa synergier och sprida riskerna mellan fler spel. Vi ska ta in 10-15 miljoner kronor innan sommaren och siktar på en notering i år, eller i alla fall inom nio månader”, säger vd:n.

Läs mer: Spelmiljonärer startar nytt investmentbolag

Prey Studios, eller P Studios AB som bolaget egentligen heter, är ett spelutvecklingsbolag med MMA-profilen Alexander ”The Mauler” Gustafsson som delägare. I likhet med Funrock har bolaget hittills saknat ordentlig omsättning. Men nyligen har man lanserat en betaversion av sitt första mobilspel, MMA Manager, för Android-telefoner.

”Utan marknadsföring har spelet redan passerat en miljon nedladdningar”, säger vd Stefan Tengvall.

Det nya bolaget, som tillsvidare ska heta Funrock, får fem speltitlar och 25 medarbetare på två kontor: ett i Alexandria, Egypten, och ett i närheten av Medborgarplatsen i Stockholm. 

”Just nu har vi intäkter på närmare en miljon kronor i månaden från Etihad Al Abtal och MMA Manager”, säger vd:n.

Största ägare i det nya bolaget är Prey Studios grundare och före detta vd Janek Skoglund, som är ny operativ chef. Funrocks grundare och tidigare vd, David Wallinder, blir kvar även han och får titeln vice vd för det nya bolaget.

Guide: Så investerar du i onoterade bolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer