Annons

Spelbolaget från Karlstad miljardköper i USA: ”Vi har varit uppvaktade”

THQ Nordics grundare och vd Lars Wingefors.
THQ Nordics grundare och vd Lars Wingefors. Foto: Jack Mikrut
Lars Wingefors börsraket Embracer Group köper upp den amerikanska branschkollegan Saber Interactive. Köpeskillingen kan stiga till som mest 5,1 miljarder kronor. ”Vi har varit ett uppvaktat bolag”, säger Sabers grundare Matthew Karch.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det börsnoterade spelutvecklingsföretaget Embracer Group från Karlstad – som tidigare hette THQ Nordic – drivs av den färgstarke grundaren, vd:n och storägaren Lars Wingefors.

Nu gör koncernen ännu ett förvärv, som ett led i sin strategi. Embracer Group köper det amerikanska bolaget Saber Interactive för ett initialt belopp om 150 miljoner dollar, motsvarande knappt 1,5 miljarder kronor, fördelat på kontanter och aktier.

Köpeskillingen kan dock komma att stiga kraftigt till som mest 525 miljoner dollar, motsvarande 5,1 miljarder kronor, framöver. 

Tilläggsersättningen är kopplad till om ett antal villkor uppfylls, vissa projekt slutförs och om ett antal ledningspersoner på Saber stannar kvar i verksamheten i minst sex år.

Saber Interactive grundades 2001 i New Jersey av Andrey Iones och Matthew Karch, som hittills varit ensamma ägare i bolaget. 

I fjol noterade bolaget intäkter om 105 miljoner dollar, drygt 1 miljard kronor. Rörelseresultatet under 2019 landade på 62 miljoner dollar, ebit, vilket motsvarar 600 miljoner kronor.

Saber Interactives största succé sedan starten är titeln World War Z som sålt i mer än tre miljoner exemplar sedan lanseringen i april i fjol. Andra viktiga titlar är racingspelet Mudrunner och basketspelet NBA Playgrounds. 

”Saber har varit på vår radar länge tack vare deras långa historik med kontinuerligt högkvalitativt arbete”, säger Lars Wingefors i en kommentar.

Utöver huvudkontoret i New Jersey har Saber Interactive verksamhet i ryska Sankt Petersburg, spanska Madrid, vitryska Minsk och svenska Sundsvall. Bolaget har uppemot 600 anställda.

Lars Wingefors är sedan tidigare Embracer Groups klart största ägare med knappt 35 procent av kapitalet och över hälften av rösterna. Baserat på aktieposten har han en uppskattad förmögenhet på ungefär 12 miljarder kronor.

Saber Interactives grundare Andrey Iones och Matthew Karch, som också är vd på företaget, kommer tillsammans att bli näst största ägare i Embracer Group med 11 procent av kapitalet och 15 procent av rösterna.

”Under 19 år som oberoende utvecklare har Saber varit ett uppvaktat bolag. Med Embracer Group har vi äntligen hittat den perfekta partnern. Vi kunde inte vara gladare över att förverkliga de många projekt som vi drömt om tillsammans.” säger Matthew Karch i en kommentar.

Lång intervju med Lars Wingefors: Spelmiljardären från Värmland går all in 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer