Annons

Spelbolaget slipper miljardsmäll – lovar skatta tungt i Sverige

Sebastian Knutsson, kreativ chef på King, är en av bolagets sex grundare.
Sebastian Knutsson, kreativ chef på King, är en av bolagets sex grundare. Foto: TT/Di
Speljätten King slipper Skatteverkets upptaxering på nära 4 miljarder kronor, kan Di Digital berätta.  I stället ska drygt 40 procent av Candy Crush-skaparnas vinster beskattas i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I januari avslöjade Di Digital att Skatteverket hade krävt King, tillverkaren av mobilspelsserien Candy Crush, på 3,6 miljarder kronor.

Skatteverket ansåg att de dyrbara spelrättigheterna lämnade Sverige när King såldes till amerikanska Activision Blizzard för omkring 50 miljarder kronor 2016.

Efter en dialog med Skatteverket framgår det nu att King ska allokera drygt 40 procent av sina vinster till sitt svenska bolag.

Därmed skrivs de svenska vinsterna för åren 2016 och 2017 upp med över 2 miljarder kronor. Det ger en bit 400 miljoner kronor i svenska skatteintäkter för dessa år.

Ytterligare cirka 600 Mkr bör vara på väg in efter den miljardvinst King har redovisat för 2018.

Numera ska Kings bolag i USA tillräkna sig 18,8 procent av vinsterna, medan bolagen i Sverige och Storbritannien delar på resten.

”King har återkommit och sagt att de ska dela vinsterna på detta sätt”, säger Roberth Glansberg, specialist på internprissättning på Skatteverket.

”Vi har godtagit deras invändningar.”

Därmed slipper King Skatteverkets stora upptaxering.

Tidigare har King hävdat att koncernens Malta-baserade bolag bör tilldelas 10 procent av vinsterna i koncernen, något skattemyndigheterna i Sverige och Storbritannien har motsatt sig.

Det svenska bolaget Midasplayer AB sysselsätter omkring en tredjedel av koncernens drygt 2.000 anställda och omsatte i fjol 2 miljarder kronor.

Kings talesperson Charley Tesch skriver i ett mejl till Di Digital att bolaget är ”glada över att processen är avslutad”.

”King är verksamma på flera platser runtom i världen och är måna om att betala korrekt skatt i respektive land”, skriver hon.

King grundades redan 2003 av fyra svenskar och två britter och hade tidigt sin bas i både London och Stockholm. Senare upprättade koncernen ett dotterbolag på Malta.

Genombrottet kom 2012 med spelet Candy Crush, som lade grunden för bolagets börnotering i New York 2014. Två år senare köpte Activision Blizzard ut King från börsen.

Efter affären har flera av de svenska grundarna själva upptaxerats av Skatteverket.

I dag har King-koncernen elva spelstudior runtom i världen, i städer som Barcelona, Berlin, San Francisco och New York.

Kings användarsiffror har varit på väg nedåt en längre tid. Sedan september 2017 har antalet spelare som är inne varje månad sjunkit med 12 procent till 258 miljoner.

Läs mer: King-grundarnas upptaxering står fast 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer