Annons

Spelet bakom EQT Ventures miljarder

Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures.
Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures.
Nybilade EQT Ventures tar in 4,6 miljarder kronor för investeringar i unga, europeiska techbolag. Fonden är rekordstor, men processen har kantats av förseningar och ingen av storspelarna Skandia, AP3 och AP6 deltar, avslöjar Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sveriges största riskkapitalfond för investeringar i unga tillväxtbolag – någonsin. Så kan man beskriva den jättefond som Investors riskkapitalbolag EQT nu ror i hamn.

Di Digital kan avslöja att EQT har säkrat målet om 4,6 miljarder kronor (500 miljoner euro) till sitt nybildade dotterbolag EQT Ventures. Fonden ska stängas senast den sista maj, enligt uppgift.

Läs mer: Så ska EQT Ventures investera sin nya miljardfond

Detaljerna kring finansieringen har varit en ständig snackis i den svenska startupvärlden det senaste året. Redan i januari i fjol stod det klart att EQT Ventures hade rekryterat Rebtel-grundaren Hjalmar Winbladh och flera andra profiler för att leda satsningen.

Mycket kapital uppges komma från utländska investerare, bland annat EU-finansierade European Investment Fund. Bland de svenska aktörer som är med på tåget kan nämnas Investor och SEB, som ingår i samma ägarsfär, men även Nordea och Fjärde och Sjunde AP-fonderna, enligt väl insatta källor till Di Digital.

Överraskande är att varken Skandia, Tredje AP-fonden eller Sjätte AP-fonden avser att investera i EQT Ventures första fond, enligt Di Digitals källor. Dessa tre aktörer är annars viktiga uppbackare av de svenska riskkapitalbolag som investerar i techsektorn. Samtliga avser exempelvis delta i Northzones kommande fond, som väntas dra in 2,8 miljarder kronor. Det kunde Di Digital avslöja under fredagen.

Läs mer: Så stor blir Northzones nya rekordfond

För EQT:s del måste Skandias ”nej tack” svida mest. Pensionsjätten har investerat närmare fem miljarder kronor teknik- och biotech-fonder de senaste tio åren och deltog i riskkapitalbolaget Creandums fond på 1,7 miljarder kronor tidigare i år.

Läs mer: Skandia miljardsatsar på svenska tech-fonder

Även Tredje AP-fonden är en storspelare som, under åren, har investerat 500–600 Mkr i Verdane Capitals fonder och cirka 230 Mkr i Northzones sjunde fond för några år sedan.

Jag säger bara, ’first time fund, first time team’

Samma sak gäller Sjätte AP-fonden som tidigare har investerat cirka 730 Mkr i Creandums tre första fonder och drygt 180 Mkr i Northzones sjunde fond.

Källor inom dessa pensionsjättar uppger att man är nöjd med sina nuvarande engagemang och i viss mån ser EQT Ventures som ett oprövat kort.

”Jag säger bara, ’first time fund, first time team’”, säger en chef på en av pensionsjättarna. 

Officiellt har EQT:s kapitalanskaffning endast pågått sedan den 1 juli i fjol, då alla formella tillstånd var klara. Men EQT har ett team på ett 20-tal personer som jobbar enbart med kapitalanskaffning och ambitionen var att stänga EQT Ventures-fonden långt tidigare.

Insamlingen har skett samtidigt som andra europeiska aktörer som Index Ventures, Accel och Nicklas Zennströms Atomico håvat in rekordstora belopp (se fakta nedan).

De har inte varit blygsamma i sin uppvaktning av potentiella investerare heller. Det senaste året tackade en högt uppsatt chef på en av AP-fonderna exempelvis nej till ett evenemang vid Niklas Zennströms privatägda ö, Rosenön, i Stockholms skärgård, enligt uppgift.

Bildspel: Skypemiljardären Niklas Zennström köpte Sveriges dyraste sommarhus

”Evenemang som kretsar kring tennis är också vanliga. Man dyker upp och så plötsligt får man frågan om man har lust att spela lite med John McEnroe som bolaget anlitat för dagen”, säger en chef på en känd pensionsfond.

EQT har avböjt att kommentera finansiering och tidsplan av juridiska skäl.


Rekordår för tech-fonder 2016:

31 januari:
Svenska Creandum slår personligt rekord då man tar in 1,7 miljarder i sin fjärde fond. Creandum har bland annat investerat i Spotify, Wrapp, Tictail och Resolution Games.

3 februari:
Brittisk-schweiziska Index Ventures tar in 4,7 miljarder kronor i sin åttonde fond för tidiga investeringar i Europa, och i viss mån Israel och USA.
Index har tidigare investerat i svenska bolag som King, Rebtel och Skype.

19 mars:
Londonbaserade Atomico rapporteras ha tagit in 6,2 miljarder kronor i en ny rekordfond. Bakom Atomico står bland andra Skypegrundaren Niklas Zennstrom. Bland bolagets svenska investeringar kan nämnas Klarna, Truecaller, Wrapp och Mapillary.

12 april:
Det amerikanska riskkapitalbolaget Accel tar in 4,1 miljarder kronor till sin fond Accel London V. Pengarna ska användas för investeringar i Israel och Europa. Accel har tidigare investerat i svenska techbolag som Spotify och Avito.

Maj:
EQT Ventures
uppges stänga sin första fond på 4,6 miljarder kronor, enligt Di Digitals avslöjande.

Northzone uppges stänga första etappen i sin åttonde fond. Skandia, Tredje AP-fonden och Sjätte AP-fonden är med och investerar i fonden som ska innehålla 2,8 miljarder kronor, enligt Di Digitals avslöjande. Northzone har tidigare investerat i Spotify, Klarna, Tobii och Avito.

Senare i år eller 2017:
Även Verdane Capital uppges samla kapital till en ny miljardfond.

Läs även: Så ska EQT investera sina miljarder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies