Hoppa till innehållet

Spelet bakom EQT Ventures miljarder

Nybilade EQT Ventures tar in 4,6 miljarder kronor för investeringar i unga, europeiska techbolag. Fonden är rekordstor, men processen har kantats av förseningar och ingen av storspelarna Skandia, AP3 och AP6 deltar, avslöjar Di Digital.

Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures.
Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures.

Sveriges största riskkapitalfond för investeringar i unga tillväxtbolag – någonsin. Så kan man beskriva den jättefond som Investors riskkapitalbolag EQT nu ror i hamn.

Di Digital kan avslöja att EQT har säkrat målet om 4,6 miljarder kronor (500 miljoner euro) till sitt nybildade dotterbolag EQT Ventures. Fonden ska stängas senast den sista maj, enligt uppgift.

Läs mer: Så ska EQT Ventures investera sin nya miljardfond

Detaljerna kring finansieringen har varit en ständig snackis i den svenska startupvärlden det senaste året. Redan i januari i fjol stod det klart att EQT Ventures hade rekryterat Rebtel-grundaren Hjalmar Winbladh och flera andra profiler för att leda satsningen.

Mycket kapital uppges komma från utländska investerare, bland annat EU-finansierade European Investment Fund. Bland de svenska aktörer som är med på tåget kan nämnas Investor och SEB, som ingår i samma ägarsfär, men även Nordea och Fjärde och Sjunde AP-fonderna, enligt väl insatta källor till Di Digital.

Överraskande är att varken Skandia, Tredje AP-fonden eller Sjätte AP-fonden avser att investera i EQT Ventures första fond, enligt Di Digitals källor. Dessa tre aktörer är annars viktiga uppbackare av de svenska riskkapitalbolag som investerar i techsektorn. Samtliga avser exempelvis delta i Northzones kommande fond, som väntas dra in 2,8 miljarder kronor. Det kunde Di Digital avslöja under fredagen.

Läs mer: Så stor blir Northzones nya rekordfond

För EQT:s del måste Skandias ”nej tack” svida mest. Pensionsjätten har investerat närmare fem miljarder kronor teknik- och biotech-fonder de senaste tio åren och deltog i riskkapitalbolaget Creandums fond på 1,7 miljarder kronor tidigare i år.

Läs mer: Skandia miljardsatsar på svenska tech-fonder

Även Tredje AP-fonden är en storspelare som, under åren, har investerat 500–600 Mkr i Verdane Capitals fonder och cirka 230 Mkr i Northzones sjunde fond för några år sedan.

Jag säger bara, ’first time fund, first time team’

Samma sak gäller Sjätte AP-fonden som tidigare har investerat cirka 730 Mkr i Creandums tre första fonder och drygt 180 Mkr i Northzones sjunde fond.

Källor inom dessa pensionsjättar uppger att man är nöjd med sina nuvarande engagemang och i viss mån ser EQT Ventures som ett oprövat kort.

”Jag säger bara, ’first time fund, first time team’”, säger en chef på en av pensionsjättarna. 

Officiellt har EQT:s kapitalanskaffning endast pågått sedan den 1 juli i fjol, då alla formella tillstånd var klara. Men EQT har ett team på ett 20-tal personer som jobbar enbart med kapitalanskaffning och ambitionen var att stänga EQT Ventures-fonden långt tidigare.

Insamlingen har skett samtidigt som andra europeiska aktörer som Index Ventures, Accel och Nicklas Zennströms Atomico håvat in rekordstora belopp (se fakta nedan).

De har inte varit blygsamma i sin uppvaktning av potentiella investerare heller. Det senaste året tackade en högt uppsatt chef på en av AP-fonderna exempelvis nej till ett evenemang vid Niklas Zennströms privatägda ö, Rosenön, i Stockholms skärgård, enligt uppgift.

Bildspel: Skypemiljardären Niklas Zennström köpte Sveriges dyraste sommarhus

”Evenemang som kretsar kring tennis är också vanliga. Man dyker upp och så plötsligt får man frågan om man har lust att spela lite med John McEnroe som bolaget anlitat för dagen”, säger en chef på en känd pensionsfond.

EQT har avböjt att kommentera finansiering och tidsplan av juridiska skäl.


Rekordår för tech-fonder 2016:

31 januari:
Svenska Creandum slår personligt rekord då man tar in 1,7 miljarder i sin fjärde fond. Creandum har bland annat investerat i Spotify, Wrapp, Tictail och Resolution Games.

3 februari:
Brittisk-schweiziska Index Ventures tar in 4,7 miljarder kronor i sin åttonde fond för tidiga investeringar i Europa, och i viss mån Israel och USA.
Index har tidigare investerat i svenska bolag som King, Rebtel och Skype.

19 mars:
Londonbaserade Atomico rapporteras ha tagit in 6,2 miljarder kronor i en ny rekordfond. Bakom Atomico står bland andra Skypegrundaren Niklas Zennstrom. Bland bolagets svenska investeringar kan nämnas Klarna, Truecaller, Wrapp och Mapillary.

12 april:
Det amerikanska riskkapitalbolaget Accel tar in 4,1 miljarder kronor till sin fond Accel London V. Pengarna ska användas för investeringar i Israel och Europa. Accel har tidigare investerat i svenska techbolag som Spotify och Avito.

Maj:
EQT Ventures
uppges stänga sin första fond på 4,6 miljarder kronor, enligt Di Digitals avslöjande.

Northzone uppges stänga första etappen i sin åttonde fond. Skandia, Tredje AP-fonden och Sjätte AP-fonden är med och investerar i fonden som ska innehålla 2,8 miljarder kronor, enligt Di Digitals avslöjande. Northzone har tidigare investerat i Spotify, Klarna, Tobii och Avito.

Senare i år eller 2017:
Även Verdane Capital uppges samla kapital till en ny miljardfond.

Läs även: Så ska EQT investera sina miljarder

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera