Annons

Spelet bakom Paypals svenska köp: Så stängdes hemliga jätteaffären

Izettles vd och grundare Jacob de Geer.
Izettles vd och grundare Jacob de Geer. Foto: Amanda Lindgren
Rådgivarna stod redo och prospektet var klart att skickas ut, då slog nyheten ned som en bomb. Di Digital har kartlagt turerna kring jätteaffären som snuvade Stockholmsbörsen på årets technotering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Prospektet låg färdigt och noteringsprocessen pågick för full maskin. Den 31 maj skulle Stockholmsbörsen belönas med sin största technotering någonsin och Izettle börja handlas under tickern IZTL, enligt Di Digitals källor.

På torsdagskvällen skulle en sedvanlig telefonkonferens med avstämning inför prospektsläppet ha hållits mellan bolaget och dess rådgivande banker och jurister. 

Men samtidigt som deltagarna under kvällen fick upprepade besked om att telefonkonferensen skulle flyttas fram kunde de läsa medieuppgifter om att något var på gång. En amerikansk betaljätte uppgavs ha lagt ett bud på börskandidaten och till slut ställdes telefonkonferensen in.

Beskedet slog ned som en bomb bland majoriteten av de rådgivare som varit ansvariga för börsnoteringen. Runt klockan 22.30 på torsdagskvällen meddelade Paypal att man köper upp Izettle för den överraskande höga summan 19 miljarder kronor, långt över de 10 till 12 miljarder kronor Izettles ägare hade räknat med att inbringa vid en notering på Stockholmsbörsen. Enligt pressmeddelandet var JP Morgan och Gernandt & Danielsson rådgivare åt Izettle angående Paypals förvärv.

Analys: Mästerligt dubbelspel av Izettles ägare

Izettles formella förberedelser för en börsnotering har pågått i många månader, vilket Di Digital kunnat avslöja. Den 8 maj bekräftade bolaget formellt sin avsikt att börsnoteras under 2018.

Beskedet slog ned som en bomb bland majoriteten av de rådgivare som varit ansvariga för börsnoteringen.

För drygt en månad sedan stod det klart att Paypal verkligen var mycket intresserat, och de senaste veckorna att man var beredd att betala den saftiga prislapp som bolaget och dess ägare begärde för att ställa in börsnoteringen, enligt Di Digitals uppgifter.

”Det hände inte över en natt, även om det kan verka så. Vi har arbetat tillsammans med Paypal sedan starten för åtta år sedan på olika sätt. I takt med att vi närmade oss noteringen knackade de på vår dörr och diskussionerna blev mer intensiva”, säger Jacob de Geer.

Det är Paypals beslutsfattare som rest till Sverige för möten, enligt uppgift till Di Digital, så affären har alltså sytts ihop på svensk mark.

”Om det någonsin var rätt tid för en affär, var det nu. Vi har med stor nyfikenhet följt Izettles resa genom åren. En planerad börsnotering aktualiserade så klart vårt intresse”, säger Bill Readly, operativ chef på Paypal, till Di Digital.

Om det någonsin var rätt tid för en affär, var det nu.

En av de ägarrepresentanter som fick ta del av nyheten under onsdagen var AP4:s aktiechef Per Colleen, i form av information om budet och prislappen. Men köparens namn hemlighölls. 

Läs mer: Izettles väg från betaldosa på loppisar till miljardaffär med amerikansk betaljätte 

Izettle har tidigare pekats ut som en uppköpskandidat inom den konsolideringsvåg som sköljer över den globala betalmarknaden. Enligt uppgifter till Di Digital har Izettle fört samtal om ett uppköp med många av världens största betalningsaktörer och även en del banker. Amerikanska Square, Izettles största konkurrent, tillhör skaran som har visat sitt intresse. Men fram till Paypals invit har ingen av processerna nått särskilt långt, enligt Di Digitals källa.

Jacob de Geer avböjer att kommentera huruvida Izettle förde diskussioner med andra aktörer än Paypal under slutskedet av processen.

”Beslutet att sälja till Paypal var enhälligt bland ägarna”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer