Annons

Spelet som säljer för miljarder: ”Bättre än vi hoppats”

Red Dead Redemption 2 var under produktion i drygt sju år innan det släpptes i oktober.
Red Dead Redemption 2 var under produktion i drygt sju år innan det släpptes i oktober. Foto: Press
Västernspelet Red Dead Redemption 2 blev en miljardsuccé på några dagar och lyfta ägarbolaget Take-Two på börsen. ”Spelet sålde bättre än vi hade hoppats”‚ säger Swedbanks fondförvaltare Carl Armfelt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Red Dead Redemption 2 är en av de bäst säljande underhållningstitlarna någonsin. Under sina första tre dagar sålde spelet för 6,6 miljarder kronor. Det är mer än vad filmen Avengers: Infinity War drog in under sin premiärhelg tidigare i år.

Bara Grand Theft Auto V, som släpptes 2013 och drog in 1 miljard dollar på tre dagar, har sålt mer som enskild underhållningsprodukt. Även det spelet gavs ut av Rockstar Games.

Red Dead Redemption 2 är ett actionspel där en cowboy söker sätt att försörja sig i slutet av 1800-talet. Precis som Grand Theft Auto befinner sig spelaren i en öppen miljö där det går att utforska en stor mängd händelseförlopp.

En stor del av tiden tillbringar spelaren på en häst, som en sorts spelvärldens svar på det norska formatet ”slow-tv”.

New York-baserade Rockstar Games arbetade på sin storsäljande uppföljare i över sju år. Omkring 2000 sidor manus ligger till grund för berättelsen. Enligt vissa uppgifter färdigställdes spelet under stor press för de anställda.

Megaproduktionen har hjälpt Take-Two Interactive, börsbolaget som äger Rockstar Games, att undvika den stiltje som har drabbat andra techbolag de senaste veckorna.

Sedan spelets försäljningssiffror blev kända har bolagets aktie stigit med 15 procent på Nasdaq-börsen i New York. Därmed återhämtade sig aktien efter några veckors nedgång.

Läs mer: Dussintals anställda lämnar spelbolaget Dice 

Sett sedan början av oktober hade aktien på måndagen backat med 0,5 procent. Detta medan konkurrenterna EA och Activision backat med 19 respektive 13 procent under samma period.

Take-Twos återhämtning bör glädja bolagets svenska aktieägare.

Den största av dessa är fonden Swedbank Robur Ny Teknik, som har Take-Two som tredje största innehav. Fonden ägde vid slutet av tredje kvartalet i år aktier i bolaget värda cirka 1,5 miljarder kronor.

”Spelet sålde bättre än vi hade hoppats de första tre dagarna”‚ säger Carl Armfelt, en av fondens två förvaltare.

Sammanlagt äger Swedbanks fonder 1,1 procent av Take-Two, med ett börsvärde på 133 miljarder kronor.

Fler siffror om Red Dead Redemption 2 kan komma den 7 november, då bolaget rapporterar sitt tredje kvartal.

Läs mer: Snowprint tar in 51 miljoner – lanserar spel med King 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer