Annons

Spelkvinnor i upprop mot sexism skriver under #vispelarintemed

Speljournalisten Paula Fenjima Manrique startade uppropet #vispelarintemed för kvinnor i spelbranschen
Speljournalisten Paula Fenjima Manrique startade uppropet #vispelarintemed för kvinnor i spelbranschen Foto: Joey Abrait
Kvinnorna i spelbranschen har fått nog av hat och trakasserier. Nu har de gått ut med uppropet #vispelarintemed. Initativtagaren Paula Fenjima Marique vill att människor ska se vilken mobbning som sker. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var under hösten som speljournalisten Paula Fenjima Manrique började se en efterfrågan om ett #metoo-uppror även från spelbranschen. Inom slutna tjejgrupper började kvinnor dela med sig av erfarenheter.

”Eftersom vi alltid blir mobbade är vi ofta tillsammans i stängda tjejgrupper och pratar med varandra. Vi kan inte få våra röster hörda när vi är med andra gamers. Jag kände att vi behövde göra något.”

Namninsamlingen #vispelarintemed har fått drygt 300 underskrifter och är nu stängd. En del av berättelserna kommer att synas på Tekniska Museets dataspelsutställning som kommer i mars.

Kvinnorna som skrivit under är en blandning av gamers och personer som arbetar på spelföretag. Många av berättelserna handlar om situationer som uppstått på kvinnornas arbetsplatser, där de fått utstå maktspel och trakasserier från kollegor och chefer. Det vanligaste vittnesmålet handlar om att få nedvärderande kommentarer från män medan man spelar.

Paula Fenjima Manrique blev speljournalist ganska direkt efter att hon började spela dataspel för fyra år sedan. Ända sedan starten har hon fått utstå trakasserier och hot. Hon har fått samtal från män mitt i natten, paket med döda djur och dörren nedsmetad av bajs. 

Läs mer: Spelprofilen: ”Jag vill anställa massa kvinnor” 

I dag sitter hon som spelexpert på nyhetsmorgon och det händer att hon blir igenkänd. Det hände bland annat då hon yttrade sig om Youtubeprofilen PewdiePie.

”Vissa har gått efter mig i flera kvarter och skrikit ’jävla spelluder’ på gatan. De tar sig friheter för att man är offentlig.”

Med uppropet hoppas hon att fler spelbolag ska ta ansvar för sina arbetsplatser, att de ska kunna se sig omkring och ta välbehövliga samtal. Men även föräldrar behöver ta tag i problemen, menar hon, då hon anser att det är många av de unga manliga spelarna som är värst.

”Många av spelarna som trakasserar och mobbar är väldigt unga och det är viktigt att de runt omkring vet vad de håller på med. Som förälder behöver man ha koll på vad barnen gör och vad som sker under ens tak.”

Läs mer: Kvinnor inom spel växer så det knakar

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer