Hoppa till innehållet

Spelmiljardären Lars Wingefors dumpar Storytel-aktier

Spelmiljardären Lars Wingefors har sålt samtliga sina aktier i ljudboksbolaget Storytel - en post värd närmare 33 miljoner kronor. Innehavet var hans näst största - efter THQ Nordic. 

Lars Wingefors, vd och grundare THQ Nordic, är en samlare av rang. Han äger bland annat en komplett samlig av pappersutgåvan av Dagens Industri.
Lars Wingefors, vd och grundare THQ Nordic, är en samlare av rang. Han äger bland annat en komplett samlig av pappersutgåvan av Dagens Industri.Foto: Andreas Reichenberg

”Jag vill tacka vd Jonas Tellander och gänget för en fantastiskt bra investering”, säger han när Di Digital ringer upp.

Spelmiljardären Lars Wingefors seglade i augusti upp på Di Digitals årliga lista ”techmiljardärerna”. Detta sedan han noterat sin spelutvecklare THQ Nordic i slutet av 2016 och sett aktiekursen fyrfaldigats på ett knappt år.

Spelutvecklaren värderas idag till 6,3 miljarder kronor och Lars Wingefors andel värderas till närmare 2,9 miljarder kronor.

Läs mer: Här är Sveriges 28 techmiljardärer 2017 

THQ Nordic tar upp merparten av Lars Wingefors tid och utgör majoriteten av hans aktieportfölj. Men har även betydande innehav i andra noterade bolag. 

Tidigare har hans största, externa börsnoterade innehav utgjorts av ljudboksbolaget Storytel. Nu visar dock färska siffror från Holdnings att han sålt hela sitt innehav under årets tredje kvartal. Posten på närmare 465 000 aktier var värd cirka 32,7 Mkr.

”Jag sålde redan i somras”, säger Lars Wingefors när Di Digital hör av sig. 

Storytel är en av tech-sektors riktiga börsraketer med en uppgång på 260 procent sedan början av april 2016. Men sedan maj i år har aktien dock backat från en nivå strax över 80 kronor till en nivå på drygt 70 kronor. I backspegeln ser det således ut som att Lars Wingefors sålt vid rätt tid.

Läs mer: Storytel överträffar sina egna prognoser

Han är dock noga med att hylla bolaget och dess grundare och vd Jonas Tellander.

”Han är en riktigt duktig entreprenör med en bra och långsiktig affärsmodell. På lång horisont tror jag Storytel fortfarande är en bra investering, men på kortare sikt hade jag andra alternativ för kapitalet”, säger han utan att vilja avslöja var pengarna ska användas till. 

Under perioden har Wingefors även sålt sina 3650 aktier i XM Reality. 

Läs mer: Nyblivne spelmiljardären Lars Wingefors köper svensk studio

Efter avyttringarna har Lars Wingefors fyra noterade bolag i sin portfölj. 

Vid sidan av THQ Nordic äger han bland annat 10 procent av kapitalet och 16 procent av rösterna i Inission, en leverantör av skräddarsydda tillverknings- och logistiktjänster inom avancerad industrielektronik.

I portföljen ingår även spelkonkurrenten Paradox Interactive. Lars Wingefors köpte in sig i bolaget vid börsnoteringen i maj 2016 och äger idag aktier värda drygt 5 miljoner kronor. 

Läs mer: Paradox vd: 2004 köpte vi bolaget för 1 krona

Utöver börsen är Lars Wingefors en ängelinvesterare i tech-bolag som Pinmeto, Zaver och Ontv.lk. Mer om hans onoterade innehav hittar du i databasen Nordic Tech List.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera