Hoppa till innehållet

Spelmiljardärer fyller på i psykologiapp

Psykologiappen Alex, som har King-miljardärernas fond Sweet Studio på ägarlistan, tar in 4,1 miljoner kronor i nytt kapital. Plattformen har dessutom blivit godkänd som en medicinteknisk produkt.

Alex grundare Oliver Fleetwood och John Drakenberg Renander.
Alex grundare Oliver Fleetwood och John Drakenberg Renander.Foto: Press.

Under 2018 drog John Drakenberg Renander och Oliver Fleetwood igång psykologiappen Alex. Med hjälp av maskininlärning kan tjänsten ge stöd till människor med dåliga vanor – till exempel rökning, alkohol och stress – och som lider av psykisk ohälsa.

Redan före lanseringen säkrade Alex en investering på 1,5 miljoner kronor från Sweet Studio. Det kan närmast beskrivas som ett startupprogram där tanken är att hjälpa techentreprenörer med kapital och produktutveckling redan från idéstadiet. Fonden förvaltar ett kapital på 100 Mkr från grundarna av spelsuccén Candy Crush.

Nu tar Alex in ytterligare 4,1 Mkr, där Sweet Studio gör en följdinvestering tillsammans med flera nyckelanställda.

”Vi ska fortsätta att investera i produkten och växa organisationen. Nu är vi fem anställda och planerar ytterligare ett par rekryteringar i närtid”, säger John Drakenberg Renander.

Läs mer: King-miljardärernas nya fond backar psykologiapp 

Appen släpptes för Apples operativsystem IOS och Googles motsvarighet Android i slutet på oktober, men John Drakenberg Renander vill ännu inte uppge hur många som laddat ner eller använder Alex.

Affärsmodellen är inte helt spikad, än så länge är Alex gratis för användarna.

”Vi arbetar fortfarande i parallella spår. Vi kommer börja testa att ta ut någon form av avgift från konsumenter i början av nästa år, men även ta ett större kliv in på företagsmarknaden. Läkemedelsföretag skulle till exempel kunna erbjuda sina kunder en tjänst som Alex i behandlingen tillsammans med ett läkemedel”, säger han.

Nyligen säkrade Alex en så kallad CE-märkning i Europa, vilket innebär att appen blivit godkänd som en medicinteknisk produkt. Därmed följer Alex i fotspåren av den omskrivna svenska preventivappen Natural Cycles.

Med hjälp av data kan Alex erbjuda enklare verktyg, så som andningsövningar, till en användare som till exempel vill sluta röka. Men först får personen svara på ett antal frågor om varför man röker, motivationen att sluta, och vilka situationer och känslolägen som triggar igång ett sug efter cigaretter.

CE-märkningen har banat väg för ett pilotprojekt med ett större globalt läkemedelsföretag, uppger John Drakenberg Renander.

”Jag kan tyvärr inte ge mer detaljer om samarbetet nu. Men CE-märkningen är en hygienfaktor och kvalitetsmärkning för vården och läkemedelsindustrin, så det kommer öppna upp nya kanaler för Alex”, säger han.

För stunden finns Alex bara tillgänglig på svenska, men det finns planer på en snar internationalisering.

”Vi håller på att översätta allt innehåll till engelska just nu. Vi har byggt en plattform som ska vara enkel att anpassa till olika språk i framtiden”‚ säger han.

Läs mer: Miljardärerna bakom King drar ihop ny riskkapitalfond 

Fyra av Kings fem grundare vid börsnoteringen i New York. Från vänster: Thomas Hartwig, Riccardo Zacconi, Lars Markgren och Sebastian Knutsson.
Fyra av Kings fem grundare vid börsnoteringen i New York. Från vänster: Thomas Hartwig, Riccardo Zacconi, Lars Markgren och Sebastian Knutsson.Foto: TT.
Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera