Annons

Spelmiljardärer fyller på i psykologiapp

Alex grundare Oliver Fleetwood och John Drakenberg Renander.
Alex grundare Oliver Fleetwood och John Drakenberg Renander. Foto: Press.
Psykologiappen Alex, som har King-miljardärernas fond Sweet Studio på ägarlistan, tar in 4,1 miljoner kronor i nytt kapital. Plattformen har dessutom blivit godkänd som en medicinteknisk produkt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under 2018 drog John Drakenberg Renander och Oliver Fleetwood igång psykologiappen Alex. Med hjälp av maskininlärning kan tjänsten ge stöd till människor med dåliga vanor – till exempel rökning, alkohol och stress – och som lider av psykisk ohälsa.

Redan före lanseringen säkrade Alex en investering på 1,5 miljoner kronor från Sweet Studio. Det kan närmast beskrivas som ett startupprogram där tanken är att hjälpa techentreprenörer med kapital och produktutveckling redan från idéstadiet. Fonden förvaltar ett kapital på 100 Mkr från grundarna av spelsuccén Candy Crush.

Nu tar Alex in ytterligare 4,1 Mkr, där Sweet Studio gör en följdinvestering tillsammans med flera nyckelanställda.

”Vi ska fortsätta att investera i produkten och växa organisationen. Nu är vi fem anställda och planerar ytterligare ett par rekryteringar i närtid”, säger John Drakenberg Renander.

Läs mer: King-miljardärernas nya fond backar psykologiapp 

Appen släpptes för Apples operativsystem IOS och Googles motsvarighet Android i slutet på oktober, men John Drakenberg Renander vill ännu inte uppge hur många som laddat ner eller använder Alex.

Affärsmodellen är inte helt spikad, än så länge är Alex gratis för användarna.

”Vi arbetar fortfarande i parallella spår. Vi kommer börja testa att ta ut någon form av avgift från konsumenter i början av nästa år, men även ta ett större kliv in på företagsmarknaden. Läkemedelsföretag skulle till exempel kunna erbjuda sina kunder en tjänst som Alex i behandlingen tillsammans med ett läkemedel”, säger han.

Nyligen säkrade Alex en så kallad CE-märkning i Europa, vilket innebär att appen blivit godkänd som en medicinteknisk produkt. Därmed följer Alex i fotspåren av den omskrivna svenska preventivappen Natural Cycles.

Med hjälp av data kan Alex erbjuda enklare verktyg, så som andningsövningar, till en användare som till exempel vill sluta röka. Men först får personen svara på ett antal frågor om varför man röker, motivationen att sluta, och vilka situationer och känslolägen som triggar igång ett sug efter cigaretter.

CE-märkningen har banat väg för ett pilotprojekt med ett större globalt läkemedelsföretag, uppger John Drakenberg Renander.

”Jag kan tyvärr inte ge mer detaljer om samarbetet nu. Men CE-märkningen är en hygienfaktor och kvalitetsmärkning för vården och läkemedelsindustrin, så det kommer öppna upp nya kanaler för Alex”, säger han.

För stunden finns Alex bara tillgänglig på svenska, men det finns planer på en snar internationalisering.

”Vi håller på att översätta allt innehåll till engelska just nu. Vi har byggt en plattform som ska vara enkel att anpassa till olika språk i framtiden”‚ säger han.

Läs mer: Miljardärerna bakom King drar ihop ny riskkapitalfond 

Fyra av Kings fem grundare vid börsnoteringen i New York. Från vänster: Thomas Hartwig, Riccardo Zacconi, Lars Markgren och Sebastian Knutsson.
Fyra av Kings fem grundare vid börsnoteringen i New York. Från vänster: Thomas Hartwig, Riccardo Zacconi, Lars Markgren och Sebastian Knutsson. Foto: TT.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer